Koulelo se, koulelo, červené jablíčko
Příjemně strávili podzimní podvečer děti s rodiči a sourozenci při přípravě chutných pomazánek: tvarohové s červenou řepou, z pečené mrkve, z cottage s jablky, s medem a zdobené mandarinkou. Dále mrkvového závinu s jablky, mrkvové rolády s mascarpone, koláče z červené řepy, mrkvových placiček se sýrem a celerové polévky.
Nejdříve spolu okrajovali a čistili ovoce se zeleninou ke zpracování podle nabídnutých receptur, pak už jen krájeli, strouhali, míchali. Někdy při dohledu rodičů, jindy i s jejich pomocí. Brzy se nabízely k ochutnání první jednohubky. A že se po nich jen „zaprášilo“! Jejich chuť ještě umocnilo, že byly podávány na čerstvých domácích bagetkách z celozrnné mouky.
V čase, kdy se ještě v kuchyni pod vedením naší skvělé paní kuchařky peklo a vařila polévka, se všichni věnovali povídání a degustaci ovoce. Tu si pro přítomné připravila paní Ing. Rozmarínová, která přinesla vzorky zajímavých odrůd jablíček a hrušek.
A pak se už mohlo při besedování ochutnávat a jen tak „sousedsky“ povídat o čemkoli. Děti hledaly a nabízely své vlastnoručně připravené dobroty a měly velikou radost, že všem chutná. Roznášely vytisknuté receptury a ujišťovaly se, že zrovna „tento“ koláč si doma také připraví. Ostatně, letošní nadúroda jablíček a ostatního ovoce, sladkost mrkve a pomalu končící sklizeň našich zahrádek nás přímo vybízejí připravit si z nich nějakou dobrotu, využít pilných malých ručiček a pak třeba i při pohádce prožít skutečně neopakovatelné chvíle.
Nabízíme recept na přípravu Křehkého mrkvového závinu s jablky:
300 g špaldové mouky
200 g tuku rostlinného
130 g mrkve
1/2 prášku do pečiva BIO
Z mouky, najemno nastrouhané mrkve, tuku a prášku do pečiva vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň půl hodiny odpočívat. Zatím si připravíme jablka.
Mrkvové těsto rozválíme, posypeme strouhankou a navršíme nastrouhanými jablky. Dle potřeby posypeme třtinovým cukrem, skořicí, popř. přidáme rozinky. Zavineme a pečeme na 180 stupňů asi 30 min.
Dobrou chuť!