Když si děti sami vaří
V době podzimních prázdnin se u nás ve škole konal dvoudenní tábor. S dětmi jsme se domluvili, že si budeme svačinky a obědy připravovat sami.
A opravdu s chutí a nadšením jsme se do toho pustili. Oba dny si děti připravily sami na svačinku pomazánku dle vlastního kulinářského umění a chutí. Základ byl tvaroh a pomazánkové máslo a další ingredience byly mrkev, celer, ředkvičky, tuňák a čerstvé bylinky z naší zahrádky - petržel, kopr a pažitka. Každý si namíchal svoji originální pomazánku, namazal na pečivo a na talíři ozdobil čerstvou zeleninou. Bylo krásné pozorovat, s jakou chutí děti vždy snědly celý talíř. A samozřejmě nechybělo i vzájemné ochutnávání.
Na oběd byly jeden den palačinky a druhý den pizza.
Palačinkové těsto si opět namíchal každý sám a pak si děti palačinky i sami dělaly na palačinkovači. Pak už jen namazat bio marmeládou, ozdobit banánem a vychutnat si sladkou odměnu.
Druhý den jsme se pustili do přípravy pizzy. Děti si nachystaly ingredience (a bylo jich opravdu hodně) a měly na výběr, jak si svoji pizzu nazdobí. Jako základ jsme použili kečup a rajčata z naší zahrádky, která nám bylo líto vytrhnout a ještě nám dala v tuto dobu spoustu zralých plodů. Dále mohly použít žampiony, olivy, papriku, ananas, tuňáka, sýr a samozřejmě opět bylinky z naší zahrádky - bazalku, pažitku a tymián. No byla radost děti pozorovat při práci, protože se prostor proměnil v tvořivou dílnu a vznikala díla hodná velkých kuchařů.
A jestli nám chutnalo? To posuďte sami ...... Ale můžu říct, že nezbyl ani drobeček.