Kdo se práce nebojí...
V pekařství jsme byli mile přivítáni a hned vsunuti do dění pekárny. Děti viděly postup pečení chleba – suroviny na těsto, hnětení těsta, kynutí těsta, příprava těsta do ošatek, pečení těsta. Protože mezi jednotlivými fázemi je čas, tak v přestávkách měly děti možnost sledovat pečení rohlíků, pletení housek, mohly si vyzkoušet sypání pečiva solí, mákem, kmínem a jiné pekařské činnosti. Dětem se v pekařství velice líbilo a po příjezdu do školky si hned na pekaře začaly hrát. Porovnávali jsme pekařské řemeslo dříve a nyní, a tak přišel nápad upéci si chleba moderně. A jak moderně? No přece v domácí pekárně. Děti nachystaly ingredience, teď už vědí, že prvně se dávají tekuté ingredience a pak to ostatní.Vědí, že sůl, kmín, kvasnice a cukr musí mít svůj domeček v mouce a ne nasypat vše dohromady. Je připraveno a pekárna se mohla spustit. Zde mohly také sledovat fáze pečení chleba. Chléb voněl po celé třídě, a protože myslíme i na ostatní, tak dostala ochutnat celá školka.
Recept: 300ml vody
500g hladké mouky
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
1 lžička kmín
1 lžička sušeného droždí