JARNÍ kurz VAŘENÍ pod širým nebem
Na JARNÍM kurzu VAŘENÍ pro rodiče s dětmi jsme se nechaly znovu inspirovat sezónními recepty ze zeleniny vydanými Skutečně zdravou školou, a vybraly jsme pro naše společné vaření pod širým nebem SALÁTEK z jarních lístků, divokých bylinek, ŘEDKVIČEK a KLÍČKŮ s hořčicovou ZÁLIVKOU a toastíkem. Začly jsme o pár dní dříve, kdy jsme si v klíčící misce nechaly pomalu klíčit ČOČKU, MUNGO fazolky a semínka JETELÍČKU. Počasí nám přálo, a tak se nám splnilo přání vařit s dětmi a rodiči na zahradě školy. Děti jsme seznámily s DIVOKÝMI bylinkami - BRŠLICÍ neboli Kozí nohou, listem PAMPELIŠKY, PTAČINCEM žabincem, HLUCHAVKOU, KOPŘIVOU nebo MEDVĚDÍM česnekem, SVÍZELÍ přítulou a SEDMIKRÁSKOU květem. První úkolem pro děti bylo najít divoké BYLINKY na zahradě školky, a natrhat je do našeho salátku. Základem byly lístky POLNÍČKU a RUKOLY, na kolečka nakrájená ředkvička a předpěstované klíčky čočky, mungo fazolek a jetelíčku. Z olivového oleje, UMEOCTU, hořčice a cukru jsme připravily zálivku. Toastíky s mazáním s nasekanými bylinkami ZE ZAHRÁDKY jsme opekly na grilu, který jsme na jarní kurz roztopily. Dalším pokrmem, který jsme chtěly společně připravit byla fileta CANDÁTA s pečenými BATÁTY a grilovanou zeleninou s CHŘESTEM. Z bylinek jsme vybraly OREGÁNO a TYMIÁN, které pěstujeme na školní zahrádce, a na dochucení nechyběla himalájská sůl a olivový olej. Rybu a zeleninu jsme pekly na grilu a batáty v konvektomatu. Ze zeleniny na gril jsme vybraly - PAPRIKU, CIBULI a jarní cibulku, CUKETU a chřest, který má právě svou dobu sklizně. Chřest jsme nejprve spařily v horké vodě, pak zchladily ve studené, a nakonec grilovaly s ostatní zeleninou. Ochucené bylinkami, z grilu, v kombinaci s upečenými batáty se všechny chutě propojily v dokonalý gurmánský zážitek ve velmi milé příjemné atmosféře jarního slunného odpoledne na zahradě :)