Jak to u nás vonělo
Podzimní měsíce nám přinesly nespočet příležitostí k činnostem s ovocem i zeleninou. Ve všech třídách jsme se pustily do přípravy různých dobrot z podzimních darů zahrádky.
Děti si tak mohly vyzkoušet krájení, strouhání, sušení. Dozvěděly se zajímavosti o některých receptech, např. odkud pocházejí nebo jak se upravují vzhledem ke krajovým zvyklostem.
A pak se děly věci… ve třídách a na chodbách školky zavoněl upečený jablíčkový štrůdl, sušená jablíčka, jablíčkový kompot se skořicí a hřebíčkem, buchta z dýně či mrkvový kompot. A z čeho měly děti a rodiče největší radost?
Z ochutnávek…mňam.
Recept na dýňovo- jablíčkovou buchtu(potřebné suroviny přinesly děti s rodiči):
- 10dkg mletých ořechů
- 10dkg špaldové mouky
- 15dkg polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1,5dcl rozpuštěného másla
- 2 lžičky sody
- 1 velká lžíce skořice
- 1 celá sklenice dýňové zavařeniny
- Dvě nastrouhaná nebo nakrájená jablíčka
- Trochu cukru
Všechno jen promíchat a péct na 180 stupňů.