Jak na zdravé a udržitelné školní stravování
Minulý týden jsme se zúčastnili školení Jak na zdravé a udržitelné školní stravování. Jak toto školení zhodnotit? Velkou jedničkou - bylo to povídání, výměna zkušeností, nové nápady a rady, prostě balzám. Školitelka Mgr. Andrea Hrušková nás nejprve vnitřně rozebrala, řešili jsme vztahy na pracovišti, zájem o naší práci, vlastní život a zdraví. Poté jsme přešli na potravinové preference a postupné vystavování - věděli jste například, kolikrát je nutné dát dítěti ochutnat pomazánku či luštěninu, než si na ní zvykne? Zkoušeli jsme jak zmírnit hořkost zeleniny, jak zjemnit kyselost. Víte, že když dětičky obalamutíte změnou nebo zjemněním barvy tak vše snědí? Že nejhorší barvou pro děti je zelená? Poslední téma byla tvorba jídelníčku a nových receptur. Paní školitelka nám ukázala jak pracovat na vzhledu talíře, vzhledu jídelníčku a na závěr nám poradila, kde se dále vzdělávat, jak likvidovat veškeré odpady z jídelny a pro paní učitelky měla spoustu nápadů jak propojit jídelnu s výukou. 50 účastníků naslouchalo a zapisovalo si nové poznatky. Bylo to velmi přínosné.