Jak kuřátka ze Školičky Kamarád vařila sirup ze šípků

27. 10. 2016

Šípkový keř roste s oblibou tam, kde příroda bují a rostliny se vzájemně chrání. Proto je plný vitamínu C a lykopenu (druh karotenu, předstupeň vitamínu A). Šípkový keř je rozšířen po celé Evropě. Kvete v červnu a počátkem července a s pozdním létem - v září se na něm objevují malé červené plody, bohaté na živiny.

Léčivé účinky šípků:

preventivně působí proti infekcím a nachlazení, zpevňují cévy a pomáhají při bolestech žil a křečových žilách, zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem, pečují o dobré nervy a schopnost soustředění, stimulují libido a potenci.

Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitamínu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradontóze a onemocnění dásní, například proti jejich krvácení. S dostatkem vitamínu C v organismu bude mít zubař s námi daleko méně práce a udržíme si pevný chrup až do vysokého věku.

Z šípků můžeme připravit skvělý SIRUP:

Budeme potřebovat 1 kg zralých šípků, 2 l vody a 1,5 kg přírodního cukru. Šípky rozdrtíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 10 minut. Roztok přecedíme přes sítko a poté přes plátno přefiltrujeme. Čistou šťávu zahřejeme na 70 st. Celsia a rozpustíme v ní veškerý cukr. Hned naléváme do sklenic a zátkujeme. Sirup je bohatým zdrojem vitamínu C. Více na odkazu níže:

http://www.ms.noveveseli.cz/sirup_ze_sipku.pdf

Zpět na výpis