Jak jsme pekli štrůdl - Zdravé vaření našich nejmenších
Jak jsme pekli štrůdl
Stejně jako barevně zbarvené listí, stejně jako chladný déšť a stejně jako zralá jablíčka patří k podzimu domácí štrůdl. A protože podzim už na nás kouká za okny, rozhodli jsme se, že i u nás v jesličkách si provoníme třídu jablečným štrůdlem.
Naši nejmladší jesličkoví kamarádi si přinesli s sebou jablíčka a přichystané domácí těsto od naší milé průvodkyně už na ně v jesličkách čekalo.
Ukázali jsme si, jak se jablíčka loupají a že uvnitř pod slupkou červená nejsou. Také jsme si zkusili jablíčka nastrouhat a tak jsme zjistili, že i když jablíčko dostane jiný tvar chutná pořád stejně. Je krásné pozorovat, jak naši nejmenší objevují svět a to i díky takové obyčejné činnosti, jako je pečení jablečného štrůdlu.
Rozváleli jsme těsto, dali na něj jablíčka, které jsme společně nastrouhali a osladili medem. Vytvořili jsme z těsta závin a potřeli ho domácími vajíčky. Štrůdl jsme dali do trouby, vysvětlili jsme si, že se těsto musí dát péct, aby nás z něj nebolela bříška. Společně jsme si na tu dobrotu počkali a pak si na ní také společně pochutnali.
V dnešní uspěchané době, kdy jídlo bere každý druhý člověk jako pohon a ne jako součást sebe, je potřeba naše nejmenší vést k pozitivnímu vztahu k domácímu vaření a pečení z domácích surovin. Je důležité, aby děti pochopily, že vajíčko, které na výrobu toho skvělého a chutného jídla potřebujeme, není z „obchoďáku“, ale od slepičky, a máslo že není z ledničky, ale z mléka od kravičky. Edukace v tomto směru je důležitou prevencí, kterou lze započít již v tomto raném věku, a která v budoucnu může předejít dnes tolik diskutované obezitě dětí.
Příjemné vzpomínky na provoněnou třídu a na medově slaďoučký štrůdl můžou v dětech probudit touhu připravovat si dobré jídlo třeba i s rodiči doma. A tak nechme děti pomáhat při vaření a ukažme jim společně, že péct a vařit zdravě může být i legrace. Vždyť pro děti je hlavní motivací zábava. Pro nás rodiče a průvodce to bude krásně strávený čas s malými bytostmi, kterým jsme opět ukázali kousek tohoto kouzelného světa, a já věřím tomu, že jsou nám za to vděčné.
My jsme si naše letošní pečení štrůdlu užili a vklouzli tak naplno do podzimní nálady.
Recept na těsto:
400 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, špetka soli,
250 g másla,
150 ml smetany ke šlehání.
Vše spojit v nelepivé těsto. Těsto dát odpočinout do lednice. Rozdělit na třetiny. Vyválet, můžeme posypat jemnými ovesnými vločkami než dáme jablka, to aby nám šťáva z jablek nevytekla, osladit medem, kdo má rád přidá skořici a rozinky, zavinout, potřít rozšlehaným vejcem a propíchat vidličkou jen horní vrstvu těsta. Pečeme do zlatova ve vyhřáté troubě. Dobrou chuť.