Jak jsme pekli masopustní koblihy
Jak jsme pekli masopustní koblihy
Pro masopustní období je charakteristické veselí, legrace a bohaté hostiny. Děti z naší mateřské školy si užily veselí a radovánky v maskách na karnevalu s klaunem Hopsalínem. Na masopustní hostinu jsme se rozhodli připravit tradiční koblížky, i když trošku netradičně, ale zdravěji. Místo smažení na oleji, pečením v troubě. Ráno děti smíchaly všechny potřebné suroviny a zadělaly kynuté těsto. Jakmile těsto vykynulo, pustily se do tvoření koblížků. Lžící nabíraly kousek těsta ze kterého vytvarovaly placičku, doprostřed daly jahodovou marmeládu (jahodová zvítězila v hlasování), těsto spojily a vytvarovaly koblížek. Ten uložily do papírového košíčku, aby lépe držel tvar a položily na plech. Každý si vytvořil svůj koblížek, byl jich plný plech. Vůně se při jejich pečení linula celou mateřskou školou. Děti se nemohly dočkat až se koblížky upečou, vychladnou a budou moci ochutnat. Upekly se krásně dozlatova a chutnaly skvěle. A to byla sladká tečka za našimi karnevalovými a masopustními radovánkami.
Bc. Simona Gajdová učitelka MŠ Vratimov