Jak jsme pekli chlebánky
Na dvorku na naše pány kluky čekala připravená koza (ne ta živá, cesta mléka nás teprve čekáJ) a pila. Takže žádné lelkování kluci a vzhůru do práce, potřebujeme roztopit kamna! Holky hospodyňky, než kluci zatopili v peci, zadělaly těsto na chlebánky. Přitom zjistily, jaký je rozdíl mezi moukou bílou a celozrnnou, i to, že kvasnice rády pracují v teploučku. A teploučko už se linulo i od kachlových kamen. Však bylo na čase, aby kluci vystřídali holky v hnětení těsta, protože provzdušnit ho dalo docela dost práce. Než se trouba řádně nahřála a těsto nakynulo, měli jsme i my konečně čas na posilněnou. A protože my ve školce umíme cestovat časem nazpátek do dob minulých, ale i dopředu – simsalabim… a těsto bylo krásně nakynuté. Rozdělili jsme si ho na tolik dílů jako dětí a každý si mohl vytvarovat jeden bochánek. Než se chlebánky upekly, zbylo ještě dost času, aby se děti proběhly na čerstvém, i když trochu mrazivém vzduchu. Ale o to více nám naše chlebánky chutnaly..