Jak jsme nakládali zelí
Tento týden jsme s dětmi nakládali zelí. Je to u nás ve stacionáři už tradice. Na farmě Machů v Kostelci u Zlína jsme si objednali 30 kg a čekalo nás moc milé překvapení. Paní Kateřina Machů nám v letošním roce nakrouhané zelí pro stacionář věnovala. Moc děkujeme! Zelí sami pěstují i strouhají. Na farmě můžeme ještě koupit skvělé brambory, cibuli a mák. Vlastnoručně naložené zelí chutná skvěle a víme, co jsme si do něj dali. Zelí, sůl, kmín, cibuli a sušené větvičky kopru. Mléčné kvašení se postará o zbytek a pro naše malé i velké strávníky máme na pár zimních měsíců připravenou superpotravinu.
Podle možností děti do přípravy zapojujeme. Prostě tak, jak je to u nás ve stacionáři možné. Děti trochu míchaly, mačkaly, přendávaly, ochutnávaly nebo jen sledovaly. Co však bylo zaručeně zapojené, byly čichové buňky. Vůně (ne pro každého) cibule a zelí se linula celým domem. Teď už si zelí vesele bublá. Letošní zimu bychom chtěli zvládnout i přípravu pickles z různých druhů běžně dostupné zeleniny. Dáme vědět, jak nám to jde.
Romana ze stacíku