Jak jsme dělali chleba
Jednoho dne nám Maruška s Editou, společnice Okoštuj catering a maminky oříškových víl, navrhly, ať se s dětmi přijdeme podívat, kde budou mít provozovnu jedinečného občerstvení na Valašsku, ke kterému nesmí chybět kváskový chléb. A protože chleba na stole obzvlášť na podzim jistojistě po sklizních patřil a patří, vydali jsme se za nimi do kuchyně. Kdo chtěl ochutnal kvásek, potom jsme pomohli navážit a přidat mouku, sůl a kmín a šup s tím do hnětací mísy. Následovalo kynutí v ošatce a potom jsme mohli přes sklo pozorovat, jak se chlebík nafukuje a zlátne v troubě. Mezitím co nám Maruška vařila oběd, jsme se vydali na výpravu a po hravém odpoledním tvoření receptu z opravdových surovin jsme chleba vytáhnutý z pece očichávali až do vychladnutí. Na svačinu s máslem a švestkovými povidly chutnal výtečně.