Jak Berušky pekli chléb
Co budu potřebovat
na rozkvas:
- 100 g žitné hladké mouky (chlebová mouka ze mlýna- Veselí nad Lužnicí)
1 lžíce kvásku- 100ml vody
na těsto:
- 200 g žitného rozkvasu
- 400 ml vody
- 600 g hladké pšeničné chlebové mouky
- 3 lžičky soli
1-2 lžičky drceného kmínu (koření ze mlýna) Veselí nad Lužnicí- žitnou mouku na podsypání
dále:
- dva plechy (jeden starší)
- sázecí lopatu nebo prkénko
- nůž na nařezávání
- velký sáček
- ošatku nebo cedník
- mřížku na vychladnutí
Ve středu 13. října se třída Berušek proměnila v pekárnu. Kvásek si děti připravily jeden den dopředu. Děti vážily ingredience - mouku, kvásek, odměřovaly vodu a sypaly sůl a koření do mísy. Pozorovaly, jak se těsto 10 minut zpracovává v robotu. Poté jsme si vál posypali žitnou mouku a vyklopili jme na něj těsto. Párkát jsme těsto natáhli a přeložili, aby si vzalo ještě nějakou mouku a obalilo se vní. Vznikl kulatý bochník, který jsme ještě poprášili moukou. Děti přikryly těsto sáčkem, aby neosychalo a nechaly jsme hodinku odpočívat. Po hodině děti těsto zase přeskládaly a nechaly odpočívat. Zamotané těsto děti přendaly do ošatky odpčívat. Kynutí trvalo tak kolem 2 hodin. Předehřáli jsme troubu na max 250°C .Děti vložíly do trouby plech a dolů starý plech se záparou. Děti chléb vyklopily z ošatky na plech a 40 minut jsme nechaly chléb péci. Když chléb vychladl, tak si na něm děti moc pochutnaly venku na zahrádce.