Jablíčkohraní ve školce aneb den původních odrůd jablek

21. 10. 2015
JABLÍČKOHRANÍ VE ŠKOLCE

„Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí“ praví jedno anglické přísloví a my ve školce lékaře nechceme. Máme totiž rádi zdraví a smích. Právě proto jsme využili příležitosti ve středu 21. října ve školce uspořádat oslavu jablek. Proč právě tento den, ptáte se? 21. října je totiž Den původních odrůd jablek. Tento den nepatří v naší zemi mezi ty známější, mnohem větší ohlas má v zahraničí, ale proč nezačít s touto tradicí i u nás. Nemyslíte?
Jablko je označováno za léčivé ovoce, obsahuje mnoho různých minerálních látek a stopových prvků, např. provitamin A, vitamin B, kyselinu listovou, vitamin C a E, draslík. Pektin obsažený v jablkách není v žádném jiném plodu obsažen v takovém množství. Mezi nejznámější léčivé účinky jablek lze jmenovat snížení rizika vzniku rakoviny, snížení krevního tlaku a také hladiny cholesterolu. Posiluje imunitní systém, srdce a krevní oběh. Čistí střeva a posiluje dásně. Původní domovinou jabloně byla Čína, odkud se později rozšířila do Evropy. Roubováním jabloní se zabývali už staří Římané a tak dnes známe více než 20.000 odrůd.
A jak to u nás tedy tento den vypadalo? Zapojili jsme se úplně všichni, děti, rodiče, učitelky, kuchařky i uklízečky. Den jablek jsme využili jako společenskou, kulinářskou i kulturní záležitost celé naší školky. Ve školce se to od rána hemžilo jako v mraveništi. Všude byla jablíčka a nádherně to vonělo. Každá třída se chopila své příležitosti něco předvést. A tak ti nejmenší – Koťátka a Žabičky- začali s přípravou jablečného kompotu, o něco starší Motýlci se vrhli na přípravu jablečného štrúdlu a naši předškoláci- Berušky- zvolili jablečné křížaly. Samozřejmě ani paní kuchařky v kuchyni nezahálely a na tento den připravily pro děti jablečné menu. Práce šla všem pěkně od ruky, však jsme si u toho taky zpívali (jak jinak než písničky o jablíčku). Občas jsme i ochutnávali a hodnotili, které jablíčko je sladší. Jablíček bylo pořád dost, a tak jsme se po výborné jablečné svačince sešli celá školka ve třídě Myšek a vrhli jsme se ještě do moštování. Ale nemyslete si, že jsme využili nějaké novodobé techniky. Šli jsme na to pěkně po staru, jako naše babičky a dědečkové. Nejdříve jsme společně jablíčka nadrtili , vzniklou jablečnou drť jsme přendali do ručního lisu a začali jsme lisovat. A že bylo potřeba někdy pěkná síla. Občas nám pomáhala podpora kamarádů, kteří nás podporovali slovy: „ Hej, rup!“ Je to neuvěřitelné, ale vlastními silami jsme nemoštovali 40 litrů jablečného moštu, který jsme si hned ten den dali k obědu. Byl slaďoučký a moc nám chutnal. Den se krátil ke konci a tak jsme se dohodli, že naše jablečné výrobky (kompot, křížaly a štrúdl) ochutnáme společně zítra a nabídneme i kamarádům z jiných tříd, rodičům a všem, kteří nám pomáhali.
A kam jsme dali jablečné zbytky? Ty jsme samozřejmě ekologicky zlikvidovali. Darovali jsme je prasátkům.
A víte co, protože se nám tento den moc líbil, rozhodli jsme se vydat naší první jablečnou kuchařku plnou skvělých receptů. Tak nám držte palce!
Děti a kolektiv MŠ Divišov
Zpět na výpis