Jablíčkohraní v Beruškách
Děti dostaly za domácí úkol přinést si dvě jablíčka. Při ranním scházení ve školce jsme si nejprve povídali o různých druzích ovoce, aby si děti uvědomily význam ovoce a zeleniny pro naše zdraví, vitamíny, které obsahuje. Připravili jsme si stolečky na KROUŽEK VAŘENÍ a oblékli si zástěrky. Berušky se seznámily se všemi ingrediencemi, které potřebujeme k pečení štrúdlu a pojmenovali jsme si je. Připravili kuchyň. náčiní, včetně nového kráječe a loupače jablek. Děti se s ním hned naučily pracovat. Nejprve děti umyly všechna jablka, která donesly z domova. Každé dítě se vystřídalo u kráječe čerstvých jablek, který zároveň vykrojil celý jádřinec. Loupač jablko oloupe a vznikne z něho spirála. Překrojením spirály jsme jablka připravily k dalšímu zpracování, sušení (křížaly). Starší jablíčka (měkčí) jsme nakrájeli na měsíčky a děti je strouhaly do misek na struhadle. Rozválely lískové těsto a posypaly lehce strouhankou. Z nastrouhaných jablíček jsme vyždímali jablečnou šťávu, kterou si děti později vypily a smíchaly je s rozinkami. Jablečnou směs pak položily na těsto a posypaly skořicovým cukrem. Na závěr potřely štrúdl vajíčkem a pozorovaly ho, jak mění barvu a vůni v troubě. Slupky a jadřince děti odnesly na školkový kompost. Po návratu z vycházky na děti čekala voňavoučká hostina. Mňam, to byla dobrůtka!