Já, koblížek, koblížek, v troubě pečený
Jedním z kritérií v programu SZŠ je i kulinářská a regionální tradice. A jelikož máme období masopustu, které začíná 6.1. na Tři krále a končí 40 dnů před Velikonocemi, využíváme masopustních tradic nejen ve vzdělávacích tématech, ale i ve vaření s dětmi, i ve školní jídelně.
Děti zkouší dělat koblížky na mnoho způsobů, protože receptů je na výběr. Klasické kynuté, jogurtové, smažené v rostlinném oleji i pečené v troubě. My jsme s dětmi upekli tentokrát zdravější verzi masopustních koblížků. Nejprve jsme si zadělali kvásek, který se následně smíchal s ostatními ingrediencemi a těsto jsme nechali vykynout. Následně si každý vykrojil dvě kolečka, na jedno si děti daly domácí marmeládu z rybízu a kolečka si slepily mačkáním okraje prstíkem. Koblížky jsme upekli v troubě a skvěle si na nich pochutnali. Koblížek putoval nejen do bříšek dětí, ale i domů k ochutnání, a i po školičce prošel svou cestu, když ho děti nesly na ochutnání paním učitelkám.
Koblížky jsou tradiční pochutinou masopustního času, a pokud Vaší vesnicí či městem prochází staročeská nebo i současná maškara, bývá ji nabídnuto toto tradiční občerstvení. Tedy koblížky a třeba domácí kváskový chléb se škvarkovou pomazánkou. Součástí masopustního hodování a tradice, kdy se právě jí maso, bývají i různé zabijačkové dobroty. Masopust nám končí v tomto roce právě dnes, kdy se loučíme s masopustem, a od zítřka, popeleční středy, začínám 40 denní půst, který končí bílou sobotou. V kontextu s přemírou masa v našich jídelníčcích můžeme nabídnout i zdravější formu občerstvení, fantazii se meze nekladou, a pro děti je příprava různých pokrmů tak velkou zábavou.