FAZOLE u nás
Sázíme, klíčíme a pozorujeme. Společně sledujeme rozdíly a jejich růst. Mungo fazole Pochází z Indie a jde o krásnou zelenou či červenou luštěninu přibližně 5 mm velkou v sušené podobě. Často mylně spojovanou se sójou. I naklíčené výhonky často uplatňované v asijské kuchyni se nazývají sójové výhonky, přitom jde o výhonky mungo fazolí. V nenaklíčené podobě mají podobné nutriční složení jako fazole obecná, ovšem po naklíčení, tak jako u jiných semínek určených k nakličování, se jejich nutriční hodnota rapidně zvyšuje. Jsou skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny. Konzumovat se dají vařené, avšak v syrové podobě namočené či naklíčené, jsou ideální a nutričně nejzajímavější. Bílé fazole Jsou cenným zdrojem bílkovin a svým obsahem přeborníkem mezi ostatními rostlinnými potravinami. Fazole bílé mají širokou škálu užitečných vlastností pro lidské tělo, ale ne každý je může jíst. Proto stojí za to podrobněji prostudovat vlastnosti tohoto chutného produktu. Chuťové vlastnosti. Fazole jsou nejen zdravé, ale i chutné. Lze jej konzumovat k obědu a večeři. Každý člověk má své vlastní gastronomické preference a fazolové pokrmy doplňuje různou zeleninou. Takže bílé fazole velmi dobře ladí s chřestem. Fazole adzuki Jsou známé spíše v Japonsku, kde jsou spolu se sójou nejoblíbenějším druhem luštěnin. Patří také k velice důležitým ingrediencím na přípravu vegetariánských jídel. Jsou to malé podlouhlé fazolky tmavě červené až hnědé barvy a mají spíše sladkou, ale dosti výraznou chuť. Taktéž se jim říká vigna hranatá. Adzuki pro zdraví. Fazole adzuki jsou lépe stravitelné než ostatní luštěniny a mají pozitivní vliv na funkci ledvin. Díky vysokému obsahu fosforu pomáhají také při léčbě únavy i při její prevenci. Dále obsahují vysoké množství rostlinných bílkovin a vápníku. Fazole červená Je vzácným spojencem pro zdraví organismu. Obsahuje minerály a stopové prvky, jako je draslík, zinek, sodík a železo. Tyto fazole jsou bohaté na vitamíny (včetně kyseliny listové), vlákninu a bílkoviny. Jsou snadno stravitelné, s nízkým obsahem tuku a obsahují látky, které podporují náš imunitní systém, mozek a kosti udržují zdravé. Červené fazole jsou díky přítomnosti železa cenné pro lidi s anémií a pro ostatní lidi, kteří mají z nějakého důvodu železa nedostatek (například vegetariáni a vegani). Kromě toho tyto fazole pomáhají při tvorbě enzymů užitečných pro játra a mají čistící a diuretické vlastnosti, které pomáhají udržovat v dobré kondici ledviny.