Eliminování odpadu v kuchyni – každodenní rituály paní kuchařky
Paní kuchařka ráno využije veškeré slupky z kořenové zeleniny (petržel, mrkev, celer, ale i vrchní slupky od cibule, odřezky z pórku, z papriky, kedlubny, nebo i odřezky z masa – tento vývar pak používá na podlití omáček). Vše přijde do gastronádoby a společně s dušením masa nebo přílohy nebo i s pečením (nyní je gastronádoba přikrytá víkem) vše provaří na krásný zeleninový nebo napůl masový vývar.
V případě více slupek ze zeleniny, tyto slupky nasuší a v kutru rozdrtí na vegetu do polévky.
Také se dají krásně využít i slupky z ovoce.
Paní kuchařka je nasuší a pak stačí lehce zahřát v kovovém sítku nebo v konvici se sítkem a máme dobrý neslazený ovocný nápoj – hodně oblíbené je horké jablíčko (slupky nebo ohryzek z jablíčka, celá skořice, hřebíček nebo ohryzek z hrušky se zázvorem atd.). Dále využíváme i vše ze zahrádky, a to i malé množství, vše se dá nasušit a použít aspoň na dochucení vody nebo k přípravě čaje.
A až tento zužitkovaný materiál putuje do klasického kompostéru na zahradě nebo do elektrického kompostéru.
Dále eliminujeme odpad možností zvolení si velikosti porce. Příkladem je svačinka ve formě bufetového vozíku – je na dětech, zda si dají jen jogurt, nebo jogurt s ovocem či ovocné mléko nebo jen jablíčko. Zbylé suroviny se opět dají využít buď do nápojů nebo do salátů – jogurt jako zálivka atd.
A pokud (většinou při snížení počtu dětí) zbyde ovoce, které již začíná být přezrálé (například oschlá jablíčka, přezrálé hrušky nebo banány), paní kuchařka vše rozmixuje v mixéru a usuší tzv. ovocné kůže, které se dají využít opět na nápoje nebo jako odměna pro děti, nebo do jogurtu.