Ekofarma

14. 6. 2016

V úterý 14. června vyrazila skupina studentů tříd 1.HŠVS a 2. HŠ společně s třídní učitelkou Mgr. Kateřinou Bakulovou a vyučující ZPV Ing. Zuzanou Nádvorníkovou od pardubického autobusového nádraží do nedaleké obce Choteč. Měli zde společně strávit krásný den, který by jim představil nejen přírodu našeho kraje, ale především nové ekologické způsoby hospodaření a péče o krajinu.

Na své farmě přivítal žáky s vyučujícími Ing. Jiří Vondrouš s rodinou a seznámil je se zásadami konvenčního zemědělství. Srozumitelnou formou žákům objasnil rozdíl mezi bio, eko a konvenčním zemědělstvím. Podle odpovědí studentů na jeho „kontrolní“ otázky bylo zřejmé, že pochopili charakteristiky různých typů i alternativního zemědělství.  

Farma Choteč se zaměřuje na pěstování nejrůznějších druhů salátů, kořenové a brukvovité zeleniny, raných i pozdních brambor. Žáky zaujaly i rozkvetlé dýně Hokkaido a cukety dodávané do restaurací pardubického regionu. Mezi vznesenými dotazy mladých návštěvníků byla i otázka na jednotlivé druhy salátů a jejich využití v gastronomii.

Velmi zajímavé byly informace o kontrolách kvality ze strany EU a Krajské hygienické stanice. Zkoumány jsou nejen vzorky půdy a jednotlivých druhů zeleniny z hlediska stopových prvků, ale i vody, kterou využívají k zavlažování. Chlapce zaujalo propojení soukromého hospodaření s volně žijícími živočichy. V rámci udržení biodiverzity je třeba vytvářet mezi poli křovinaté ostrůvky a přírodní tůně, jejichž vytváření podporuje EU, a tak jsou budovány ze státních prostředků. 

Inženýr Vondrouš má bohaté zkušenosti i s chovem hospodářských zvířat, zejména vepřového a hovězího dobytka. Mohl tedy žákům fundovaně vysvětlit úskalí tohoto druhu podnikání v ČR. Sdělil jim i své odborné znalosti načerpané na zahraničních stážích a praktických seminářích. Jako velmi znepokojující vnímá rozdíl v podmínkách a dotační politice jednotlivých států Evropské unie.

Díky štědrosti hostitelů ochutnali studenti čerstvě sklizené produkty, mezi nimiž byla velmi křupavá a sladká mrkev nebo šťavnaté kedlubny větších rozměrů.  Doma si pak mohli připravit zeleninový salát z ledového salátu, popřípadě kapustové karbanátky či pokrm z bílého zelí.

Vřelé přijetí farmářovy rodiny a spolupracovníků způsobilo poměrně velký zájem o danou problematiku. 

Zpět na výpis