Druhý audit plýtvání v naší jídelně
Na konci listopadu jsme si zopakovali audit plýtvání potravinami v naší školní jídelně. Tentokrát je výsledek zajímavější. Jednak proto, že na rozdíl od minula nebyly třídy na výletech, což zvýšilo i počet strávníků (z 317 na 379). Hlavně ale jsme celou akci před žáky utajili, takže pro většinu byla nastoupená "jednotka" třídičů a zapisovačů u nádob na zbytky překvapením. Možná i z toho důvodu jsou čísla z tohoto pololetí odlišná od těch z června. Což sice není potěšující, ale o to reálnější. Na výběr byla jako vždy dvě jídla, a sice cizrna se šunkou a rajčaty ve smetanové omáčce s chlebem a jako druhá volba špenátové lasagne s kuřecím masem. K tomu polévka a mrkvový salát.
Vrácených pokrmů bylo tentokrát tedy následující množství:
Polévka 4 928 g
Cizrna 1 190 g
Chleba 393 g
Salát 930 g
Lasagne 14 282 g
Přestože jsme očekávali, že lasagne budou mít úspěch, z našeho průzkumu vyplynulo, že mnoho dětí bohužel nemá rádo špenát. Proto více než 15 kg zbytečně vyplýtvaného jídla. Vzhledem k tomu, že se jednalo v systému o volbu č. 1, nabízí se úvaha, že mnozí rodiče nemají přehled o tom, jakou jinou variantu by si mohly jejich děti dát. Možná, kdyby si více strávníků zvolilo cizrnu, nebyla by celková hmotnost odpadu tak vysoká. K zamyšlení je i množství vyplýtvané polévky, kterému šlo zbránit, pokud by si žák/žákyně žádnou vůbec nenabral.
Závěrem bych chtěl poděkovat žákům osmých a devátých tříd, kteří vykonali během tří obědových hodin kus práce, a ocenit skvělou spolupráci a ochotu ze strany zaměstnankyň školní kuchyně.
Za akční skupinu a realizační tým ZŠ Arménská,
Mgr. Pavel Koubek