Domácí školkové sýrování
Při návštěvě Kozí farmy v Pěnčíně jsme si v prodejně nakoupili pro porovnání kozí a ovčí mléko a později z rodinné farmy Volavec do třetice kravské. Při nejbližší příležitosti jsme se se skupinkou předškoláků pustili do tvorby vlastního sýra přímo u nás ve školce a nazvali to "domácí školkové sýrování".
Postup byl velmi jednoduchý, děti ho zvládly prakticky samy. Jako syřidlo jsme použili jeden citron na litr mléka. Celý proces jsme zvládli během krátké doby hned ráno a vzniklé sýrové hroudičky jsme nechali okapávat až do odpolední svačiny, kdy už byla většina syrovátky pryč. Tu jsme pak použili na výrobu pudinku, který se snědl ke svačině spolu s čerstvým sýrem. Děti vlastní výrobky ochutnávaly jen velmi obezřetně, k novým věcem jsou obvykle podezíraví. Rozhodně ale nechaběla radost nad zdařilým dílem.