Domácí meduňkový sirup
Pro meduňku jsme nemuseli chodit daleko, za školkou na bylinkové zahrádce se děti seznámily s meduňkou a obdivovaly její citronovou vůni. Nastříhaly stonky meduňky, otrhaly lístky a přinesly paní kuchařce Marušce, která nám pomohla s výrobou sirupu a za její pomoc bychom jí chtěli moc poděkovat :-).
Recept na výborný bylinkový sirup.
Ingredience
1,5 l vody
20 větviček čerstvé meduňky
5 - 6 ks citronu
1 kg třtinového cukru
Postup přípravy
Ze stonků meduňky otrháme lístky a namočíme je do zchladlé převařené vody. Meduňku necháme louhovat v chladu až dva dny.
Poté slijeme (ideálně přes plátno) do hrnce, přisypeme cukr a přilijeme vymačkanou citronovou šťávu. Meduňkový sirup zahříváme na mírném plameni, až se cukr zcela rozpustí, pár minut povaříme, slijeme do sklenic a dobře uzavřeme. Připravený meduňkový sirup necháme vychladnout.