Dny ruské kuchyně
Po norské a italské kuchyni jsme ve školní jídelně zkusili uvařit ruská jídla. Dlouho jsme hledali v různých knihách, na internetu a taky jsme čerpali ze zkušenosti našeho vrchního kuchaře Petra Mařádka a celého kolektivu školní jídelny. Vybrat jídlo, které je vhodné k převozu a hlavně, aby jsme nadchli všechny strávníky od nejmenších v MŠ až po dospělé, nebylo jednoduché. Nakonec jsme se rozhodli pro polévku Šči (polévka z kysaného zelí a zeleniny, jemně zahuštěna a zjemněná zakysanou smetanou), jako hlavní chod jsme připravili těftěli v rajčatové omáčce (masové vepřové koule pečené na rajčatech, přelité rajčatovou omáčkou připravenou z čerstvých rajčat), jako přílohu jsme podávali fazolovou kaši s bramborami. Moučník Alivanka byl připraven z kukuřičné mouky a tvarohu, na naše poměry chutný, ale nezvyklý. Celý ruský den jsme ukončili mrkvovým salátem se sušenými meruňkami a koprem, zamíchaný se zakysanou smetanou. Připravit všechny jídla a zajistit celý ruský den, daly celému kolektivu školní jídelny i pedagogickému sboru hodně práce, ale pohlazením bylo pro nás, že strávníci připravené pochoutky ocení, sní nebo jen ochutnají. Abychom udělali i jinak radost strávníkům, obohatili jsme pracovní oblečení ve stylu pohádky Mrazík a žákyně 9. tříd v ruském stylu vítaly strávníky.
V měsíci květnu připravujeme den kuchyně našich babiček a pra pra babiček. Recepty jsme hledali formou soutěže, kterou jsme vyhlásili v Charitním domě v Ludgeřovicích a Domově pro seniory v Klimkovicích. Za recepty moc děkujeme a také je oceníme.
Jídelníček našich babiček bude sestaven z polévky bramborové s kopřivami, jako hlavní jídlo bude mišmaš (kroupy a hrách), krkovička pečená se švestkovou omáčkou, zelný salát našich babiček (kysané zelí, mrkev a jablka) a jako moučník připravíme Honzovy buchty.
Věříme, že i tato kuchyně naše strávníky potěší.
Děkujeme za spolupráci a přízeň a přejeme Všem krásné letní prázdniny a hodně zážitků.
Zdeňka Václavíková