Dezert pro děti z agaru
Minulý týden jsme poprvé použili agar k přípravě svačiny. Většina dětí, o které pečujeme, nepoužívá ke komunikaci mluvenou řeč. Jestli jídlo, které dítěti předkládáme je oblíbené nebo ne, poznáme jen z gest a grimas. Nastávají dvě situace. Dítě buď jí, v opačném případě jídlo prská nebo neotevře ústa. Je to jediná možnost, jak může vyjádřit vlastní vůli. A s agarem to dopadlo dobře. Dětem chutnal a moc. I konzistence tohoto dezertu byla pro děti skvělá. A ten atraktivní vzhled! K výrobě byly potřebné jen dvě ingredience – agar a meruňkový kompot. Agar je skvělá náhražka živočišné želatiny, vyrábí se z mořských řas. Doporučujeme vyzkoušet nejen na dezerty, ale i na výrobu gumových medvídků. Může to být zdravější varianta sladkostí.
Romana Sagnerová, Rehabilitační stacionář Zlín