Den kulinářských dovedností
Den kulinářských dovedností
Po podzimních prázdninách čekala na žáky pořádná výzva - projektový den na téma Den kulinářských dovedností v rámci programu Skutečně zdravá škola. Už před prázdninami si třídy vyššího stupně vylosovaly jednu podzimní zeleninu, kterou je možné v našich krajích běžně vypěstovat. Ve škole z nich pak přímo vyráběli pomazánky, saláty, nápoje i polévky. Fantazie dětí byla velká a výzdoba ohromující. Každá třída měla také připravený banner s informacemi o “své” zelenině, včetně země původu a účinných látek pro lidský organismus. Žáci mohli jednotlivé pokrmy ochutnat a ohodnotit veselými smajlíky, které pro nás připravili zástupci parlamentu. Nakonec si společně ověřili znalosti v připraveném kahoot kvízu.
Samotné žáky překvapilo, na kolik různých způsobů lze zeleninu upravovat - od známých paprikových pomazánek, cuketových placiček a osvěžující okurkové limonády až po brownies z červené řepy, celerové sushi, dýňové pyré, rajčatový džem nebo lahodné mrkvánky. Projektový den rozhodně splnil svůj účel. Ukázalo se, že mnohdy konkrétní zeleninu děti zavrhují už předem, protože ji znají jen syrovou nebo upravenou určitým způsobem. Bannery s informacemi budou viset ve škole a postupně zpřístupníme všechny recepty (včetně postupů), aby si je mohli připravit i doma.
Věříme, že co je zdravé, může být rozhodně i dobré!
Mgr. Hana Halodová