Den bez pečiva? Nebojme se ho...
V jídelnách stále řešíme obsah soli v dětské stravě. Po malých kouskách se nám snad daří sůl omezovat, rozhodně se o to snažíme…
A jak konkrétně nám to jde v Malšicích? Například pravidelným čtvrtkem bez pečiva. Všichni si uvědomujeme, kolik přidané soli obsahuje právě zmíněné pečivo. My už zhruba od jara podáváme čtvrteční svačiny kompletně bez něj. Máte obavu, že mají děti hlad? Že opravdu potřebují kus chleba nebo housky každý den a to hned několikrát? Odpověď na tyto otázky je jednoznačně „NE, NEPOTŘEBUJÍ!“
Jaké tedy nabízíme svačinky? Na tu ranní je vždy kaše – troufnu si říct, že velký výběr a v různých kombinacích. Děti u nás baští kaši ovesnou, rýžovou, pohankovou, jáhlovou nebo jen kaše z ovesných vloček zastudena. Do své mističky dostanou porci kaše, kterou si mohou samy ozdobit drcenými oříšky, dušeným nebo čerstvým ovocem, semínky, rozinkami... Moc je to baví a kaši sní většina dětí bez problémů. Naopak si spousta z nich velmi pochutná a ještě si přidá!
Příprava odpolední svačinky začíná už od rána, a to ve spolupráci se staršími dětmi. Do školky přinesu neočištěnou zeleninu, kterou děti umyjí, oloupou, nakrájí či nastrouhají pro všechny jedlíky ze školky. Tato činnost je moc baví, zvlášť pokud takhle zpracovanou zeleninu dostanou pak ke svačince. A k zeleninovým hranolkám podáváme jen pomazánku (rybičková, vaječná) nebo dip z cottage a zakysané smetany. Zkušenost máme od jara a opravdu se osvědčila.
Co vy? Zkusíte také omezit množství soli v dětské stravě podobným způsobem?