Dalamánky z tvrdého chleba
Často se stane, že nám doma zůstane patka z chleba, která okorá a nikdo ji už nechce. Třída Koťátek si vyzkoušela, jak ze starého chleba upéci nový, a tím si poradit se zbytky, které necháváme.
Děti vědí, že starý chléb můžeme dát naší králičici Pažitce, která žije na naší zahradě, a nebo lesním zvířatům do školičkového krmelce, který máme umístěn v lese. Díky pečení ze starého chleba tak děti objevily další způsob jeho využití.
Zde je recept:
4-5 krajíců tvrdého chleba, vodu na rozmočení chleba (podle množství chleba), 1/2 kostky droždí, 1ú2 kgy hladké mouky, hrubá sůl, kmín
Tvrdý chléb na noc namočíme, a poté je rozmixujeme. Do vzniklé kaše přidáme droždí a mouku. Vypracujeme těsto a na teplém místě ho necháme vykynout. Pomoučenou lžící pak vykrajujeme bochánky a ruku je upravíme na dalamánky. Klademe je na vymaštěný plech, nožem nahoře nařízneme a posypeme hrubou solí a kmínem. Poté pečeme v troubě.