Co si vypěstujeme, to si i sníme
Začátkem každého školního roku se sejde na naší škole akční skupina zastoupena učiteli a pracovníky školní jídelny, aby se společně domluvili, jaké plodiny budou děti v daném roce na školní zahradě pěstovat. Třídy posléze na svém pěstebním políčku (o které celoročně pečují) pěstují dohodnutou užitkovou bylinku či rostlinku, čímž je zajištěna co největší variabilita. V tomto školním roce děti vysadily např. jahody, hrášek, brambory, bylinky nebo například okurky. Některou zeleninu a bylinky ochutnávaly čerstvé –rovnou ze zahrádky, z jiných výpěstků dětem připravily paní kuchařky dobroty, které byly zařazeny přímo v jídelníčku. Takto jsme měli možnost ochutnat domácí buchtu s cuketou, dýňovou polévku z máslové dýně, pomazánku z červené řepy i pomazánku z dýně hokaido. Poslední dvě zmíněné pomazánky takto okusili i rodiče v rámci “Zahradní slavnosti“, která se každoročně pořádá v září a na které prezentují pracovníci školní jídelny netradiční pomazánky či nápoje. Navíc bylinky jako libeček, mátu, meduňku či pažitku nebo petržel paní kuchařky přidávají stabilně do jídel dle potřeby a vypěstovanou mrkvičku děti zase poznávají v polévce.