Chemie v kuchyni
Další úterý za námi další Veselá Věda také. Tentokrát jsme se podívali do kuchyně.
Povídali jsme si o tucích, cukrech a bílkovinách. Co to je, k čemu to je, rozdělili jsme se na 3 skupiny, každý měl v ruce jednu barvu krepového papíru a tak se tak se stal buď bílkovinou, cukrem nebo tukem. Potom nás paní lektorka volala různým jídlem k sobě. Na dětech bylo posoudit, zda to jídlo obsahuje tuky nebo cukry nebo bílkoviny.
Následně jsme se přesunuli na pokusy. Vzali jsme si pipetu, dali jsme si do kádinky ocet a kapali jsme ho pipetou do mléka a pozorovali co se stane. Následně jsme si to všechno scedili a řekli si, že nám vznikl sýr.
Dělali jsme také pracovní list, kde jsme měli určit, které zvířátko nám dává mléko. A řekli jsme si, jak moc je nám bílkovina prospěšná.
A poslední byl pokus, při kterém jsme si vyrobili máslo. Potřebovali jsme plastovou láhev, smetanu a přidali jsme fazolky. Neobešlo se to bez naší pomoci a tak jsme zapojili ruce a postupně všichni klepali s lahví až jsme vše vyklepali v máslo, které jsme následně mohli ochutnat.