Čerstvé nebo sušené?
Při přípravě masopustních koblížků jsem pro děti nachystala jednoduchý pokus. Když jsme zadělávali kvásek na těsto, seznámila jsem děti s tím, že v obchodě mohou koupit čerstvé kvasnice, ať už balené v kostce a nebo krájené na váhu ve speciálních farmářských obchodech, ale také sušené kvasnice. Při té příležitosti jsem jim sdělila, že člověk má více možnosti, jak nakládat se surovinami a potravinami. Naši předkové sušili potraviny na slunci, konzervovali pomocí soli, cukru nebo octa, na zlepšení chuti přidávali do jídla bylinky a koření. Samozřejmě, že můžeme -li použít čerstvé suroviny pro přípravu jídla, je to vždy lepší, ale pokud chceme jít cestou používání sezónních potravin, nezbývá, než jít cestou našich předků. Jednoduchý pokus s kvasnicemi dětem ukázal, že kvásek z čerstvých kvasnic byl rychlejší a bohatší a těsto krásně nakynulo. Bez ohledu na to, nemáme-li doma čerstvé kvasnice, ty sušené mohou být rychlou a vhodnou náhradou☺