Celozrnné masopustní koblížky
I masopustní koblížky mohou být zdravé. Dětem moc chutnaly a s mísou ovoce byly skvělým masopustním pohoštěním.
Celozrnné masopustní koblížky
Na cca 15 – 20 koblih je potřeba:
- 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
- cca 1 hrnek mléka
- 1 žloutek
- 4 lžíce třtinového cukru
- 50 g másla
- špetka soli
- 1/2 kostky droždí
- džem nebo jiná libovolná náplň dle chuti
V hrnečku nejprve založíme kvásek – droždí rozetřete pomocí vidličky se lžičkou třtinového cukru na hladkou kašičku, přilijte trochu vlažného mléka a lžíci mouky a kvásek nechejte asi 10 minut pod utěrkou vykynout.
Poté v míse smíchejte mouku s cukrem, žloutkem, povoleným máslem, špetkou soli, přidejte kvásek a podle potřeby dolévejte vlažné mléko. Vařečkou nebo pomocí hnětače na těsto vypracujte ze všech ingrediencí hladké těsto. To pak nechte zhruba hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát tenký asi 0,5 – 1 cm a pomocí skleničky či hrnečku z něj vykrajujte kolečka o průměru zhruba 5 centimetrů. Na kolečko vždy pomocí lžičky naneste trochu džemu a druhým kolečkem jej poté přiklopte a důkladně je spojte, okraje je potřeba umačkat, aby Vám při pečení náplň nevytekla.
Koblihy umístíme s dostatečnými mezerami mezi sebou na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě asi 15 minut kynout. Potom koblihy dáme péct do trouby vyhřáté na zhruba 180 °C a pečeme je asi 15 minut. Po vytažení z trouby je můžeme potřít rozpuštěným máslem a pocukrovat třtinovým moučkovým cukrem.