Celodenní školení pro paní kuchařky
Školení provázela velmi přátelská atmosféra a i když bylo řečeno mnoho nového a uvařena téměř desítka nových receptur a jejich variací, myslím, že humor a nadšení nás neopouštěly.
Víme všichni moc dobře, že v začátku jakýchkoliv změn mohou být reakce našich strávníků různé, musíme počítat i s odmítáním. Je teď jen a jen na nás všech zapojených, abychom veškeré nové aktivity v kuchyni podpořili a motivovali všechny ve škole. Rozhodně nechceme dělat “revoluci” hned, chceme nová jídla zařazovat postupně a také nastavit úzkou spolupráci s třídními učiteli, kteří mohou děti ovlivnit obrovským způsobem!
Úžasné paní kuchařky Šárka Kučerová a Renata Veselá si zaslouží náš velký obdiv a velké díky patří také paní vedoucí Jitce Krajníkové! S obrovským nasazením se pustily do změn a jsou nadšené, že mohou zkusit zase trochu jiné vaření a jiné suroviny.
Přejme si proto všichni, abychom postupně náš jídelníček vyladili ke všeobecné spokojenosti jak našich strávníků, tak ale i našich rodičů, jejichž podporu budeme potřebovat!
Hanka Murphy, maminka Matyáše ze 2. třídy
Požádali jsme účastnice školení o jejich názor:
“Během sobotního školení jsme měly možnost si vyzkoušet nové recepty ze zdravé výživy. Toto školení bylo pro naši práci velkým přínosem a recepty brzy zkusíme uvařit i našim strávníkům. Doufáme, že jim budou chutnat.”
Šárka Kučerová, hlavní paní kuchařka, a Renata Veselá, paní kuchařka
“Paní kuchařky měly možnost se seznámit s přípravou ne moc běžných surovin, se kterými se v dosavadní praxi nesetkávaly. Jejich úpravy i možné kombinace jim obohatily kuchařský rozhled. Seminář byl pro všechny členy školní jídelny přínosem.”
Jitka Krajníková, paní vedoucí školní jídelny
“Jak jsme v sobotu společně vařily a sdílely zkušenosti…
V sobotu 30. dubna jsem měla možnost účastnit se vaření pro paní kuchařky s lektorkami Skutečně zdravé školy Andreou a Danielou. A že jsme se oháněly… hnedle od počátku nás čekalo loupání, čištění a krájení základních surovin pro nastíněné receptury. Základem mnoha jídel byla cibule, pohanka kroupa, jáhly, cizrna. Cíl byl jasný, naučit se z daných surovin vařit jednoduchá a chutná jídla, jejichž příprava bude nepříliš náročná i ve velkém množství, bude paní kuchařky bavit a oblíbí si je naši milí strávníci. Ze svého pohledu myslím, že by se cíl mohl podařit. Atmosféra byla velmi přátelská a inspirující. Paní kuchařky měly připraveny dotazy a v průběhu společného vaření si dělaly poznámky a vznikl archiv fotografií. Ráda bych ocenila odvahu paní kuchařek vkročit do nové etapy školního stravování na ZŠ Waldorfská v Pardubicích. Máte mou velkou podporu.”
Olga Chlápková, maminka Agátky ze 3. třídy
“V den, kdy se v našich končinách slaví svátek čarodějnic, jsme se zástupkyněmi školní kuchyně ZŠ Waldorfská a Kruhu pro školní stravování sešly v naší škole. Pod dohledem příjemných a očividně zkušených lektorek jsme se pokusily uvařit některé netradiční recepty, které by se mohly stát součástí jídelníčku naší školní kuchyně.
Přes mou lehkou počáteční skepsi jsme uvařily jídla nejen zdravá, ale i velmi chutná. Zajímavé bylo mluvit s našimi kuchařkami, a díky tomu se podívat na problém z jejich strany. Jako matka jsem si uvědomila chyby, které ve vztahu ke školnímu stravování dělám. Např. mě nikdy nenapadlo se vlastních dětí zeptat, jestli paní kuchařky pozdraví, když si jdou pro oběd. Přiznali, že většinou ne. A zde začíná nepříliš šťastný přístup. Děti si musí uvědomit, že za jídlem nejsou stroje, jsou to lidé, kteří se jim snaží dobrý oběd s největším úsilím uvařit. A pokud dětem jídlo nechutná, není nejlepším řešením to provázet různými citoslovci. Naší školní kuchyni daleko více pomůže, když děti řeknou, co přesně jim nechutná (kombinace jídla, ochucení jídla, jídlo takové), aby s tím mohly dál pracovat.
Tady vidím velkou výzvu pro členy našeho Kruhu. Měli bychom rodičům, pedagogům a dětem vysvětlit, jak se mají ke školnímu stravování stavět. Protože po školení, které jsem prožila, vidím, že na straně kuchyně snaha je. Teď je třeba snažit se i z druhé strany. Byla bych ráda, kdyby děti, učitelé a paní kuchařky odcházeli ze školy s pocitem, že dneska to bylo v jídelně fajn.”
Petra Muffová, maminka dvojčat Ondry a Vojty ze 4. třídy
“Školení pro mne bylo velmi inspirativní a jsem za tu nabídku velmi vděčná. Všem rodičům bych tuto zkušenost přála, i když to asi z kapacitních důvodů není možné. Byla bych i ochotná si to zaplatit v rozumné míře. (PS: nápad na placené víkendové kurzy vaření???) Mohla jsem vidět prostory, kde se připravuje jídlo pro naše děti, jak se snaží paní kuchařky co nejvíce sloučit přání dětí i zdravého stravování. Velmi se mi líbilo obsahově, časově a hlavně paní lektorky, od kterých jsem se dozvěděla i spoustu zajímavých informací, co se vaření ze zdravých surovin týče a mohla srovnat s vlastními zkušenostmi na tomto poli. Super, že paní kuchařky dostaly manuál informací a receptů. Jídlo mi moc chutnalo a moc bych si přála, aby chutnalo i dětem. Vím, jak to není jednoduché naučit děti změně, natož dospělé. A všem dětem, aby jim chutnalo a v klidu se mohly najíst v lepších prostorách jídelny, které doufám, se brzy změní. Sama za sebe bych přidala peníze za suroviny na obědy dětem.
Ještě jednou děkuji a těším se na další zajímavé akce v tomto směru.”
Blanka Štěpánová, maminka Martina ze 4. třídy