Broučkiáda - zdravé pomazánky
Dne 5. 11. 2019 se v naší mateřské škole, na odloučeném pracovišti Slavíkova, konalo každoroční uspávání broučků, které známe pod názvem Broučkiáda. Při této příležitosti jsme si dovolili představit a přiblížit rodinám našich dětí program Skutečně zdravá škola, do kterého jsme se letos zapojili.
Pro rodiče a děti jsme si připravili jako pohoštění něco málo ze zdravé stravy. Zdravou sladkostí se stala bezlepková jablečná buchta. Pro ty, co dávají přednost slaným jídlům, byly připraveny dvě pomazánky. A to fazolová s batáty a pomazánka z červené řepy a křenu. Obě dvě byly hodnoceny velmi dobře, a proto jsme se rozhodli pro ty, co by si je chtěli připravovat i doma, vložit i zde recepty na jejich přípravu.
Pomazánka z červené řepy a křenu
80 g/porce |
10 porcí |
červená řepa |
500 g |
Lučina |
220 g |
Strouhaný křen |
80 g |
Sůl |
2 g |
Poznámka:
Ve slupce uvařenou a zchladlou řepu nastrouhat na jemno. Přidat ostatní suroviny, zamíchat a dochutit.
Varianta:
Čerstvou řepu místo vaření nastrouhat a podusit v troše vody do vyvaření. Lučinu je možno snadno zaměnit za tvaroh.
Fazolová pomazánka s batáty
80g/porce |
10 porcí |
Vařené bílé fazole |
400 g |
Batáty |
400 g |
Olej |
25 g |
Sůl |
4 g |
Česnek stroužky |
3 ks |
Bylinky - bazalka, pepř |
lehce dochutit |
Citronová šťáva |
lehce dochutit |
Poznámka:
Oloupané batáty si upečeme v troubě na kostky, případně napaříme. Vše společně rozmixovat v jemný krém a dochutit česnekem, bylinkami, případně citronovou šťávou.
Varianta:
Místo batátů můžete použít dýni Hokkaidó.
Přejeme dobrou chuť všem! :)