Avokádová pomazánka
V naší školnjí jidelně jsme letos nově zařadili do jídelníčku avokádovou pomazánku.
Pomazánka je výborná a naprosto jednoduchá. A jak si můžeme pomazánku doma udělat? Budeme potřebovat tyto ingredience.
Ingredience: 1 ks avokádo
1 ks malá cibule
1 stroužek česneku
1 kostka lučiny
citronová šťáva
sůl, příp. pepř
Postup přípravy: Avokádo rozkrojíme, vyjmeme pecku, oloupeme, dáme do misky, zakapeme citronovou šťávou, utřeme česnek, najemno nakrájíme cibulku, osolíme, přidáme lučinu a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku.
Avokádo je plod hruškovce přelahodného, který se zařazuje jako ovoce, někdy se však uvádí jako zelenina. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světle žlutý. Dužina se dobře roztírá.
Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitamínů C,E,K,H,B. Dužina obsahuje jen mizivé množství cukru. Má vysokou energetickou hodnotu a na ovoce obsahuje nezvyklé velké množství tuku. Obsažené tuky jsou rostlinného původu, tedy velmi zdravé a velmi dobře zasytí. Složení mastných kyselin se podobá olivovému oleji.
Tato superpotravina je díky svým nutričním hodnotám často zařazována do zdravé stravy a doufám, že se stane oblíbenou i u našich dětí.