Audit zbytků jídla ve školní jídelně
Dne 2. listopadu 2023 se konal audit zbytků jídla v naší školní jídelně.
JÍDELNÍČEK 2. 11. 2023
- vývar s kapáním
- kuře na paprice, těstoviny, zelenina do misky
- voda, ovocný čaj
Auditu se účastnilo 87 strávníků. Množství použitých surovin/potravin na přípravu oběda bylo 42 kg. Žákyně 5. a 8. ročníku ZŠ shromaždovaly do určených nádob zbytky, které poté zvážily. Množství vyhozených zbytků bylo 6,9 kg, podíl vyhozených zbytků z celkového množství použitých surovin/potravin činilo 16,4 %. Důležitou součástí auditu bylo i dotazování se strávníků, z jakého důvodu jídlo nedojedli. Nejčastějším důvodem bylo, že nejí zeleninu, nebo porce byla příliš velká.
Druhý audit proběhl 7. prosince 2023.
JÍDELNÍČEK 7. 12. 2023
- polévka zeleninová s krupičkou
- hovězí svíčková, celozrnný knedlík
- voda, voda s ovocem
Tento den se účastnilo 88 strávníků. Množství použitých surovin/potravin na přípravu oběda bylo 43 kg. Do auditu se zapojily žákyně 8. ročníku, které měly na starost sběr zbytků a opět dotazováním zjišťovaly jak jídlo chutnalo. Množství vyhozených zbytků bylo 11,005kg, podíl vyhozených zbytků z celkového množství použitých surovin/potravin činilo 25,5 %.
Z auditu vyplývá, že strávníci dostávají velké porce a nemají v oblibě moc rádi zeleninu. Ve spolupráci s jídelnou, jsme zavedli sešit, do kterého strávníci mají možnost zapsat svá přání a připomínky k jídelníčku.
V rámci výuky Prv, Př, Pv, VkZ vedeme s žáky motivační hovory ke zlepšení jejich stravovacích návyků.