Audit č.1 Plýtvání potravin ve školní jídelně
Audit č. 1
Datum provedení auditu: 9.3.2023
Počet vydaných obědů: MŠ – 11; ZŠ – 21 celkem 32
Množství použitých surovin/potravin na přípravu obědů v kg: 15,438 kg
Množství vyhozených zbytků v kg: 1,665 kg
Podíl vyhozených zbytků z celkového množství použitých surovin/potravin v %: 0,26
Podíl položek pokrmů v celkovém množství zbytků v %:
- Polévka : 0,04%
- Hlavní jídlo : 0,215 %
Paní kuchařka nám připravila na zbytky 2 belíčky na polévku a na druhý chod. Totéž jsme udělali i v mateřské škole. Po obědě došlo k samotnému vážení zbytků.
-
I přesto, že po dnešním obědě bylo zbytků málo, některým žákům se to zdálo hodně. Pro zajímavost jsme udělali i zvážení zbytků zvlášť v ZŠ a MŠ, kde žáci ze základní školy měli ve výsledku zbytků méně.
-
Stručný plán snižování plýtvání
- Tento den byl k obědu podáván kuřecí vývar s nudličkami a kuřecí perkelt s rýží
- Oběd byl velmi chutný, dětem v MŠ i žákům v ZŠ velice chutnal, od toho se odvíjelo i množství zbytků. Na talířích děti odnášely opravdu velmi málo, nebo byly talíře prázdné.
- Jako opatření proběhla v rámci prvouky a přírodovědy beseda na téma: Odkud pochází jídlo, žáci si zkusili sestavit dle pracovních listů recept na frgál, u vybraných surovin jsme si zkusili s žáky zapátrat po původu – tedy jak surovina vznikne – od semínka, nebo od kterého živočicha, jakým způsobem se dostane až k nim na talíř a kolik lidského úsilí je k tomu zapotřebí. Žáci byli velice překvapeni, protože až doposud se takto na jednotlivé suroviny nedívali a nedokázali si představit, kolik práce za tím je. V příštích měsících si sami tuto cestu suroviny budou moct vyzkoušet, až začneme pěstovat zeleninu na školní zahradě.
- Množství zbytků ve školní jídelně budeme pozorovat i nadále a pokud by se objevilo u některých skladeb jídel větší množství zbytků, zařadili bychom do vyučování další besedy na toto téma.
-
Audit č. 2
Bude proveden v měsíci červnu na oběd se stejným složením jako na audit č.1
V mezičase se zapojíme do programu „Miluji jídlo neplýtvám“