Africké menu
Recepty africké kuchyně – kontinent rozmanitých chutí
Africká kuchyně podléhá mnoha různým vlivům, a tak můžete v každé části tohoto kontinentu ochutnat něco docela jiného. Na severu Afriky žije hodně Arabů, proto je i zdejší gastronomie ovlivněna jejich chutěmi. Kuskus, šavarma, falafel a z koření šafrán nebo směs ras el-Hanout jsou zde zcela běžné.
V subsaharské Africe je nejkonzumovanější věcí fufu, tenká, chuťově nevýrazná placka z kukuřičné mouky, která se jí jako příloha. Tradiční jídla v jednotlivých státech se pak liší podle toho, co se u nich urodí; například pro Nigérii jsou typické batáty neboli sladké brambory. V celé oblasti se hodně pije palmové víno.
Napadlo by vás, že i v Africe byste si mohli dát vídeňský řízek a pivo? Určitě to platí o Namibii, která bývala německou kolonií, a je tedy kuchyní našich sousedů velmi ovlivněná. V Jihoafrické republice se hodně griluje, místní specialitou je ale také sušené kořeněné maso zvané biltong. V Africe jsou rovněž zvyklí jíst housenky, červy a třeba i sušené kravské kůže. Jakkoliv podivně to zní, všechno je lepší, než umřít hlady.
Mahshi cromb - plněné zelné listy směsí rýže (egyptský recept)
Berbere - Etiopie - kombinace koření - chili, česnek ,zázvor ,kmín, koriander, skořice atd.
Fata - Eritrea - ostrý rajčatový salát s chlebem a kořením, jogurtem
Mazagran - Alžírsko - silná káva s ledem
Maakouda - Maroko a Alžírsko - bramborové placky s masem, sýrem
Gatsby - JAR - Kapské Město -známý sendvič s masem a hranolky a piri piri omáčkou
Harsha - Maroko- oblíbený chleba ze semoliny, másla, mléka, kypřícího prášku a soli
Fricassee - Tunisko - tradiční sendvič s vejci, tuňákem, humusem, olivami, harissou, brambory
Githeri - Kiambu oblast - Keňa - jídlo z fazolí a kukuřice, cibulí, rajčaty a masem
Shiro - Etiopie -dušené maso s cizrnou ,česnekem, zázvorem, cibulí a chilli, podává se s chlebem injera
Malva Pudding - JAR -tradiční sesert s krémem,meruňkovým džemem,podává se teplý se zmrzlinou
Poulet DG - Kamerun - drůbež s banány a zeleninou
Kitcha - Etiopie - nekynuté placky pečené na pánvi
Bazin - Libye -typický nekynutý chleba hodně slaný, hutný
Khobz - Maroko- tradiční kulatý chleba může být s příchutěmi
Genfo - Etiopie - hustá kaše často na snídani, s kořením
Cabidela - Angola-portugalské jídlo z rýže a drůbeže, s červeným vínem
Domoda- Gambie -tradiční jídlo dušené oříšky s masem nebo bez s rýží, se zeleninou
Thieboudienne - Saint Louis Senegal - tradiční jídlo z ryby a zeleniny a rýže,rajčatovou omáčkou
Bessara - Maroko- fazolová kaše nebo polévka s česnekem a dalším kořením,podává se s chlebem
Mechouia Salad - Tunisko - salát z cibule,rajčat,česneku, s vejci, tuňákem
Yassa- Senegal - kuřecí yassa, národní jídlo,kuře marinované v citronu a hodně cibule
Waakye - Ghana -fazole, rýže, pečené banány
Kulwa - Eritrea - jednoduché jídlo ze skopového nebo hovězího masa s kořením berbere,ghí,rajčaty,cibulí
Mchicha - Tanzánie -nejoblíbenější jídlo, vegetariánské ze zeleniny, kokosu, oříškovým máslem, s ugali kaší
Moin moin- Nigérie jídlo z fazolí ,cibule,hrachu,pepřem
Roosterkoek- JAR - grilovaný dort na uhlí, z mouky, droždí, soli, cukru, oleje a vody, malé kuličky
Fufu - Ghana -složitá příprava z kasasay, banánů, malé kuličky se dají do omáčky s masem
Baghrir - Maroko - měkká palačinka ze semoliny, kynuté těsto, podává se s džemem nebo sirupem
Cachupa - Kapverdy - kukuřice a fazole, zelenina, maso, klobásy nebo tuňák a koření
Tibs - Etiopie - smažené maso a zelenina, různé varianty
Ndolé - Kamerun - národní jídlo oříšky, zelené listy a semínka z melounu, s masem nebo rybou, s bobolo se podává
Attiéké - Pobřeží slonoviny - tradiční kuskus s kořeny kassavy,s cibulí,rajčaty,grilovaným kuřetem nebo rybou
Teff -Etiopie - stará bezlepková obilnina plná vitamínů, jedna z nejstarších obilovin různé barvy
Ugali - Tanzánie jedinečná hustá polenta z kukuřice, koule s dírou, jí se lžící a k dušenému masu
Maharagwe- Afrika -oblíbené jídlo z červených fazolí vařených v kokosovém mléce a s kořením
Chakalaka - JAR - kořeněné jídlo z rajčat,fazolí,cibule,pepřem chilli, zázvorem, typické z JNB,nyní jako příloha
Suya - Nigérie původně od kmene Hausa, kousky hovězího nebo kuřecího masa hodně kořeněné, grilované
Jollof Rice - Nigérie - národní jídlo, rajčatová omáčka, rýže, cibule, pepř, sůl + maso a další
Wat - Etiopie - národní jídlo, pálivá omáčka s kořením, může být s hovězím, kuřecím, zeleninou, rybou, ostré jídlo
Peri Peri Chicken - Mozambik - grilované kuře s pálivou omáčkou z kokosu, marinované kuře,pepř- piri
Shawarma - Egypt a další země - marinované maso, pečené -podobné kebabu, jehněčí, krůtí, hovězí, kuřecí nebo mix
Kunafah - Egypt a další země - dvě plněné placky sýrem s kořením, sirupem, citronovou šťávou
Hummus - Egypt - Afrika -umixovaná ciznra, tahini pasta,citron,česnek
Braai - JAR - tradiční grilování s ohněm, různá masa a klobásy
Kuskus je základní potravina v severní Africe- semolina