Vyzkoušejte melasové cookies
Sušenky mají příjemně karamelovou chuť díky kokosovému cukru a melase a najdete v nich také mandlovou mouku. Jestli nemáte s těmito ingrediencemi zkušenosti, tak nevadí. Najde se hned několik důvodu, proč je vyzkoušet. Všechny tyto ingredience najdete v prodejnách zdravé výživy.
Kokosový cukr má hnědou barvu a může nahradit klasický bílý cukr. Jeho glykemický index je 35 (ve srovnání s medem, který má GI 90). Znamená to, že budete mít stabilní hladinu krevního cukru. Obsahuje zároveň vitamíny skupiny B a z minerálů obsahuje hořčík, draslík, zinek a železo.
Melasa, která vzniká při výrobě cukru a má konzistenci sirupu. Je bohatá na: vápník, železo a hořčík, vitamíny sk. B a enzymy.
Mandlová mouka je alternativa k té pšeničné, neobsahuje žádný lepek a má velmi malé množství sacharidů. Je také bohatá na vitamín E, což je důležitý antioxidant a dále obsahuje hořčík, mangan, fosfor a měď.
Suroviny:
- ¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje
- ¼ šálku kokosového cukru
- 2 lžíce melasy
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek mandlové mouky
- ¼ šálku kokosové mouky
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 lžička zázvoru
- ½ lžičky perníkového koření
- ¼ lžičky soli
- 1/3 šálku na kousky nakrájené hořké čokolády
Postup:
Předehřejte troubu na 180C stupňů.
- Ve větší míse smíchejte kokosový olej, vejce, melasu, kokosový cukr a vanilkový extrakt (kokosový olej nesmí být horký, jinak byste v něm vajíčko uvařilo).
- Přidejte mandlovou a kokosovou mouku, koření a sodu a vše pečlivě promíchejte.
- Vmíchejte kousky čokolády.
- Vytvořte 10-12 kuliček a vložte je na plech a každou zmáčkněte, abyste vytvořili malé cookiesky.
- Pečte 8-11 minut (dle trouby). Nechte poté zchladnout a vesele konzumujte.
Počet porcí: 12 menších sušenek
Doba přípravy: 20 minut
Dominika Walterová, Česká naturopatická společnost