V květnu jsme vařili s... Olgou Chlápkovou
Zeleninové lasagne s červenou čočkou
Suroviny
- 12 plátků těsta na lasagne
- 250g hrubě strouhané mrkve
- 150g cibule na kostičky
- 150g červené loupané půlené čočky
- 100g rajčatového protlaku
- 380ml passata (drcená rajčata)
- česnek 4 stroužky (dle oblíbenosti a chuti) nasekaný nadrobno
- olivový olej
- bobkový list
- nové koření
- pepř celý černý
- sůl mořská jemná
- muškátový oříšek
- bio mléko na bešamel - budete-li dělat /lze nahradit např. ovesným rostlinným nápojem
- 100g bio máslo
- 100 - 150g rýžové mouky
Postup
Připravíme si základ do lasagní: zpěníme olej a restujeme do sklovata cibuli, přidáme drcený česnek a podusíme do měkka nikoliv do zhnědnutí. Přidáme propláchnutou červenou čočku a mrkev a zprudka opečeme. V tuto chvíli přidáme rajčatový protlak a opečeme - měl by změnit barvu z červené na rezavou. Teprve poté zalijte drcennými rajčaty. Osolte podle chuti, přidejte v sítku divoké koření a nechte pomalu probublávat cca 30 - 40 minut.
Začněte s bešamelem. Máslo na bešamel rozehřejeme a za stálého míchání přidávávejte mouku. Umícháme světlou jíšku, kterou postupně ředíme studeným mlékem v několika dávkách a neustále prošleháváme. Bešamel přiveďte k varu, osolte a můžete i ochutit muškátovým oříškem. Za opakovaného promíchávání vaříme na mírném ohni 15 minut. Po 15 minutách odstavíme a můžeme vmíchat lžíci másla.
Do připraveného pekáčku dáme ve vrstvě cca 1cm zeleninovo čočkový základ, poklademe 4 pláty lasagní a střídáme se zeleninou zhruba 3 porce omáčky a 3 vrstvy lasagní, poslední vrstvu lasagní natřeme připraveným bešamelem.
Upečeme v troubě, kterou jsme předehřáli na 180°C 30 - 40 minut. Ukazatelem je bublající opečená vrchní vrstva. Po upečení nechte vydechnout minimálně 15 minut a poté můžete krájet.
Lasagne nemusí být podávány s bešamelem, jsou velmi chutné i pouze se základem ze zeleniny a červené čočky.
Ozdobou mohou být bazalkové listy či listy spolu s květy.