V dubnu vaříme s... Kateřinou Halamovou
Jarní nádivka
Suroviny pro 10 porcí:
- 300 g instatntní kukuřičné polenty
- 1,5 l vody
- 2 cibule cibule
- 4 stroužky česneku
- 40 g sušených rajčat
- 250 g uzeného tempehu
- 3 mrkve nastrouhané nahrubo
- 100 g listů špenátu (můžeme nahradit listy divoké zeleniny)
- 100 g slunečnicových semínek (nasucho opražených)
- 100 g rýžových burizonů
- olej
- majoránka,
- shoyu, sůl
Postup:
- Nadrobno nasekanou cibulku orestujeme na oleji.
- Přidáme nahrubo nastrouhaný tempeh a mrkev. 10 min restujeme a ochutíme shoyu.
- špenátové listy omyjeme a nasekáme najemno (nahradit můžeme kopřivou, bršlicí, pampeliškou, ...)
- Do 1,5 l vroucí vody s pokrájeným sušenými rajčaty postupně pomalu vsypeme za stálého míchání instantní kukuřičnou polentu.
- Vzniklou hustou kaši smícháme s osmaženým temepehem a mrkví, špenátovými listy.
- Směs dochutíme česnekem, majoránkou, dosolíme dle potřeby solí či shoyu.
- Do směsi vmícháme rýžové burizony (ty lze nahradit pokrájenou celozrnnou houskou).
- Vzniklou hmotu přelijeme do vymazaného pekáčku.
- Urovnáme a pečeme asi 40-50 minut na 190 °C.
- Před podáváním je dobré nechat nádivku trochu vychladnout, ať má čas ztuhnout.
Kateřina vás naučí vařit skvělé recepty a vysvětlí vám řadu souvislostí v oblasti výživy na svých kurzech vaření. Od května otevírá další cyklus akreditovaného kurzu Vaření podle ročních období v Liberci či večerní kurzy v Praze. Více na www.zivost.cz