Salátový bar ve školní jídelně
Základní škola Ing. M. Plesingera-Božinova Neratovice byla pilotní školou programu Skutečně zdravá škola a nadále pokračuje v plnění kritérií programu. Nedávno do školní jídelny pořídili salátový bar. O tom, co rozhodnutí předcházelo, nám napsala Tereza Bicanová, školní koordinátorka programu.
„V akční skupině jsme se shodli, že salátový bar je jednou z klíčových změn, které by naše škola jako reprezentant programu Skutečně zdravá škola měla podniknout. Šlo nám především o to rozšířit nabídku čerstvé zeleniny, a vyjít tak vstříc všem žákům a jejich chuťovým preferencím. Naše dosavadní zkušenost byla, že míchané zeleninové saláty nebo jednodruhové saláty se zálivkou jsou z větší části žáky odmítány.
Naší snahou bylo motivovat žáky ke konzumaci čerstvé zeleniny dle jejich vlastního výběru. Chladicí pult jsme vybírali nekonečně dlouho, stále se nám zdálo všechno drahé, až přišla myšlenka koupit místo chladicího pultu takzvanou pizza chladicí vitrínu, která je finančně mnohem dostupnější. S výběrem nám pomohl kamarád, který pracuje u gastronomické firmy, má přehled a dokáže posoudit kvalitu. S jeho pomocí jsme nakonec vybrali typ chladicí vitríny MIE 154 a ještě nám pomohl vyjednat 30% slevu.
Dětem jsme informaci předali prostřednictvím školního rozhlasu a třídních učitelů. Pan školník zajistil stůl, paní kuchařky koupily nový ubrus, paní sekretářka vytiskla a zalaminovala pravidla používání a umístila na pult. První den byl pro některé učitele a vedoucí školní jídelny náročný, ale věříme, že žáci si rychle zvyknou a že si vše užijeme, a vychutnáme tak nový impulz v našem školním stravování. Na facebooku hned naskočilo mnoho pozitivních ohlasů a mailem do školy přímo vedoucí školní jídelny také přišly pochvalné zprávy. To nás povzbudilo do nové práce.“
Salátový bar nabízí výběr ze tří až čtyř druhů čerstvé zeleniny, zelenina je nabízena ke všem vhodným pokrmům. Společně s děvčaty ze „Zdravé devítky“ a členy akční skupiny byla vytvořena 4 pravidla, kterými se žáci při výběru budou řídit, aby nedocházelo ke zbytečnému plýtvání:
1. Vybírám s rozvahou.
2. Beru si raději méně, abych všechno snědl/a.
3. Můžu si jít opakovaně přidat.
4. Odnáším vždy jen prázdnou misku.