Recept: jednoduché a zdravé vánoční kuličky
K prosinci neodmyslitelně patří pečení vánočního cukroví. Já osobně si na tradiční kousky moc nepotrpím, mám ráda zdravější varianty, které jsou navíc rychle hotové. V případě tohohle receptu se mohou zapojit i menší děti, které přípravu hravě zvládnou.
Další výhodou je, že v receptu nejsou použity žádné hlavní alergeny (mimo ořechy a kakao), takže je celkem bezpečný. Složením jsou kuličky vhodné pro vegany, celiaky i osoby s laktózovou intolerancí. Bezpečné jsou i pro diabetiky.
Vánoční kuličky z vloček quinoy
Co budete potřebovat na cca 20 ks kuliček:
- 40 g vloček z quinoy
- 20 g kakaového prášku
- 3 lžíce kokosového oleje
- 2 lžičky mandlového másla nebo tahini
- 1 - 2 lžíce datlového sirupu
- 0,5 cm vanilkového lusku
- 2 lžíce kokosových vloček
Jednoduchá příprava:
Vanilkový lusk rozřízněte a plochým nožem z něj vyškrabte semínka. Ty poté dejte do mísy, kam přidáte vločky z quinoy, kakao, kokosový olej, mandlové máslo a sirup. Vše důkladně promíchejte. Malé kuličky uděláte tak, že naberete hmotu na čajovou lžičku a vytvarujete. Nakonec obalte v kokosu.
Iveta Kulhánková, nutriční terapeut a tajemnice České naturopatické společnosti