Inspirace z mateřských a základních škol
Mateřské školy:
Česko-anglická školka DOMEČEK - tato mateřská škola se nechala inspirovat autorkami webového portálu Jíme Jinak. Zde je možné si prohlédnout vzorový jídelníček.
Sdružená škola Brno - jídlo je připravováno pouze ze surovin rostlinného původu a bez cukru. Převážná většina surovin pochází z ekologického zemědělství. Pro vaření jsou používána celá zrna. Další informace, včetně ukázky jídelníčku najdete zde.
Mateřská škola Klubíčko - otázce zdravého stravování se škola věnuje od roku 2011 v rámci projektů vedoucích ke zdravému způsobu života. Od té doby na sobě dále pracují a baví je to. Více informací, včetně jídelníčku naleznete zde.
Mateřská škola ELIPSA - při tvorbě jídelníčku vychází škola z celostních přístupů ke zdraví, ale také z toho, na jakou stravu jsou děti zvyklé z domova a jídla přizpůsobujeme novým trendům. Aktuální jídelníček naleznete zde.
Mateřská škola Semínko - základem jsou čerstvé potraviny v biokvalitě, ovoce a zelenia. Další informace najdete zde a zde.
Jesličky a mateřská škola Landie - Jídelníček obsahuje ingredience a potraviny organického původu v maximální možné míře, jejich minimální zastoupení je vždy min. 75% z celkové spotřeby všech ingrediencí.
JÍDELNÍČEK pro mateřské školy na 4 týdny, který připravili rodiče dětí z Karlových Varů.
Základní školy:
International School of Prague - stravování v této škole zajišťuje cateringová společnost. Zde naleznete další informace, včetně příkladného týdenního jídelníčku.
Jídelna Brno, Horní 16 - den otevřených dveří uspořádala brněnská školní jídelna Horní 16 u příležitosti svého 20. výročí.
Zájemci si měli možnost prohlédnout celé zázemí kuchyně a skladové prostory. Též mohli nahlédnout do předpisů, plnění spotřebního koše, receptur, ze kterých jídelna vychází, nachystány byly i vytištěné recepty. Paní kuchařka předvedla názornou ukázku práce s hnětacím strojem. Rodiče i děti se o vše zajímali. Jídelna nabídla možnost ochutnávky různých druhů pokrmů: pomazánky z červené čočky, cizrnovou nutelu, rybí se sýrem, pohankovou pomazánku, saláty: zeleninový s pohankou, Coleslaw, Tzatziky, polévku – cizrnovou, grilovanou zeleninu a brambory (nové), ovocno-smetanové dezerty, řízečky kuřecí a sekanou s chedarem a červenou čočkou, čokoládovou fontánu a ovocné špízy (kvalitní čokoláda), čerstvou zeleninu, mojito fontánu nealko (citróny, limetky, máta a meduňka).