Inspirace z hamburské mateřské školy
Mateřská škola v Gerritstrasse je na hamburské poměry poměrně velká svoji plochou. Chodí do ní okolo 45 dětí. Má vlastní zahradu s hřištěm, kuchyni pro přípravu snídaní, svačin a obědů, ateliér, hernu a jídelnu.
V kuchyni pracuje jedna osoba, paní kuchařka Andrea. Každý den sama připravuje přibližně 50 snídaní, svačin a obědů. Veškeré pokrmy jsou připravovány z čerstvých sezónních surovin, které do školní kuchyni dvakrát týdně vozí místní bio-dynamický zemědělec. Také všechny ostatní potraviny, jako oleje, rajčatové protlaky a podobně jsou v bio kvalitě. Andrea také peče čerstvé pečivo z mouky, kterou si sama mele. Dle jejich slov v kuchyni v podstatě neexistuje odpad, veškeré suroviny se spotřebují. Děti všechno jídlo snědí, téměř vůbec nedochází k vracení jídel. Děti samy prostírají stůl a roznáší pokrmy. Ovoce a zeleninu na svačiny si děti často chystají, čistí a krájí samy.
Na zahradě školy si Andrea s dětmi v malých záhoncích pěstuje bylinky, které používá v kuchyni. Každý rok všechny děti s učitelkami vyráží na celodenní výlet na farmu kousek za Hamburkem, na které se seznamují s denním režimem farmy.
Jak se ve školce vaří:
A jak vypadá typický den ve školce:
Tom Václavík, Skutečně zdravá škola