Umět si připravit a uvařit zdravý a chutný pokrm je dovednost, kterou by měl mít každý. Osvojovat si tuto dovednost je navíc velká zábava. Je to dovednost, kterou si ze školy žák odnese a udrží po zbytek života.
V rámci programu Skutečně zdravá škola vyzýváme školy k tomu, aby zapojovaly žáky do aktivit, které je nadchnou pro vaření a vzdělají je o tom, jak při výběru pokrmů vybírat ty zdravé. Kromě hodin vaření v rámci školního vzdělávacího programu vyzkoušejte také kroužek vaření jako mimoškolní činnost. Níže najdete spousty materiálů, které můžete využít v hodinách vaření.
Úvod do tématu
Zdravé vaření s dětmi - metodika pro učitele - úvod do tématu:
Návod poskytuje pedagogům přehled nejdůležitějších tematických oblastí, které by měly být zahrnuty do kurzu vaření, s důrazem na upřednostňování zdravé výživy a místních produktů. Jsou to: bezpečnost a hygiena při práci, nakupování, plánování kurzu vaření a vaření samotné.
Metodické materiály a návody
Instrukce pro učitele k přípravě hodin vaření pro základní školy
Aktivity zdravého vaření - metodický balíček pro učitele
Metodické listy nabízí pedagogům aktivity, které jim pomohou posílit v žácích povědomí o významu zdravého stravování a důležitosti vaření, s důrazem na upřednostňování místních produktů pocházejících z ekologického hospodaření.
Instrukce pro učitele k přípravě hodin vaření - červen, září a říjen
Instruktážní receptury, které v sobě kloubí zdravý recept, sezónní suroviny a přehled dovedností, které přípravou receptu žáci získají. Receptury vám usnadní přípravu na hodinu vaření. Můžete si je vytisknout a zalaminovat.
- Celozrnný mufin, pro předškoláky a žáky základní školy od 1. do 2. ročníku
- Celozrnný mufin, pro žáky 6. - 9. třídy ZŠ
- Výroba sýra, pro děti MŠ a žáky 1.-2. třídy ZŠ
- Výroba sýra, pro žáky 3.-5. třídy ZŠ
- Výroba sýra, pro žáky 6.-9. třídy ZŠ
- Domácí nudle, pro žáky 3.-5.třídy ZŠ
- Domácí nudle, pro žáky 6.-9. třídy ZŠ
- Avokádo, pro žáky 3.- 5. třídy ZŠ
- Avokádo, pro žáky 6.-9. třídy ZŠ
- Pečená jablka, pro žáky 3.-5. třídy ZŠ
- Pečená jablka, pro žáky 6.-9. třídy ZŠ
- Pohankové palačinky, pro žáky 3.-5. třídy ZŠ
- Pohankové palačinky, pro žáky 6.-9. třídy ZŠ
- Marmelády, pro žáky 1.-3. třídy ZŠ
- Marmelády, pro žáky 2. stupně ZŠ
- Chia pudink, pro žáky 1.-5. třídy ZŠ
- Štědračka, pro žáky 3.-5. třídy ZŠ
- Štědračka, pro žáky 6.-9. třídy ZŠ
- Fairtradová čokoláda, pro žáky 3. - 9. třídy ZŠ
- Zdravé kuličky, pro žáky 4. - 9. třídy
- Kvašená zelenina - pickles, pro předškoláky MŠ a 1.a 2. ročník ZŠ
- Kvašená zelenina - pickles, pro žáky 3. - 5. třídy ZŠ
- Kvašená zelenina - pickles, pro žáky 6. - 9. třídy ZŠ
- Není cukr jako cukr - pro žáky 9. třídy ZŠ
- Slané pohoštění - šneci, pro žáky 3. - 5. třídy ZŠ
- Slané pohoštění - šneci, pro žáky 6. - 9. třídy ZŠ
- Vánoční cukroví, pro žáky 3. - 5. třídy ZŠ
- Vánoční cukroví, pro žáky 6. - 9. třídy ZŠ
Kritéria programu Skutečně zdravá škola
Zařazením didaktického materiálu do výuky plní škola tato kritéria:
- B18 Výuka o jídle, zásadách udržitelnosti v oblastech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí Školního vzdělávacího programu.
- B19 Všichni žáci mají v rámci školní docházky možnost účastnit se hodin vaření.
Klíčové kompetence:
Realizací aktivit z metodik jsou rozvíjeny tyto klíčové kompetence: komunikativní kompetence, kompetence k řešení problémů, pracovní kompetence
Cíle udržitelného rozvoje:
Realizací aktivit z metodik pomáháte naplňovat tyto Cíle udržitelného rozvoje OSN:
- 2. konec hladu
- 3. zdraví a kvalitní život
- 4. kvalitní vzdělávání
- 12. odpovědná výroba a spotřeba