Vaření: praxe i teorie v jedné hodině
Žáci pracují ve skupinách s různou náplní práce (kuchaři, inspektoři, vědci a novináři) a samostatně plní zadané úkoly. Vaří, pracují s texty, se zdroji na internetu a s mobilními aplikacemi, kreslí a fotí, společně stolují. Kromě samotného vaření se tak dozvědí řadu informací o potravinách, o jejich složení a způsobech úpravy, o rozdílu mezi přirozenými a průmyslově zpracovanými potravinami a mnoho dalšího. Svoji práci propagují formou posteru.
Program je příkladem, jak vést hodiny vaření atraktivně a inovativně tak, aby byli aktivně zapojeni všichni žáci, aby docházelo k rozvoji klíčových kompetencí a současně aby připravované pokrmy byly v souladu se zásadami zdravé výživy, s důrazem na vaření ze základních přirozených potravin. V rámci programu žáci pracují samostatně v několika skupinách, jež mají různou náplň činnosti, a plní zadané úkoly dle pracovních listů. Na závěr každého bloku proběhne společná degustace připravených pokrmů a prezentace výsledků práce ostatních skupin.
ÚVODNÍ HODINA
Úvod do série netradičních hodin vaření. Seznámení s novým modelem výuky ve skupinách. Vysvětlení práce skupin, představení režimu práce, domluva na rozdělení do skupin. Rámcové seznámení s obsahem jednotlivých bloků dle druhu připravovaných pokrmů a základních surovin. Pravidla bezpečnosti, hygienická pravidla, pravidla chování v cvičné kuchyňce. Způsob zajištění surovin pro vaření.
NÁPOJE
Příprava nápojů a smoothies. Získávání vědomostí o nápojích a pitném režimu. Vaření, stolování, prezentace práce skupin.
Uvnitř najdete tyto recept\y:
- maliny pod čokoládovým smoothie
- ovoce v kompotu aneb nejen prohřívací čaj
- domácí limonáda – využijme sílu a hojnost ovoce
- zelené smoothie
ZELENINA
Příprava pokrmů, jejichž základní součástí je zelenina. Získávání vědomostí o zelenině. Vaření, stolování, prezentace práce skupin.
Uvnitř najdete tyto recept\y:
- pomazánka z lučiny a bílé ředkve s klíčky
- podzimní dýňovo-řepné ragú s rozmarýnem a rýží
MASO
Příprava pokrmů, jejichž základní součástí je maso. Získávání vědomostí o mase. Vaření, stolování, prezentace práce skupin.
Uvnitř najdete tyto recept\y:
- celozrnné špagety se směsí z mletého masa
- kuře pizzaiola
OBILOVINY
Příprava pokrmů, jejichž základní součástí jsou obiloviny. Získávání vědomostí o obilovinách. Vaření, stolování, prezentace práce skupin.
Uvnitř najdete tyto recept\y:
- amarantové rizoto s mandlemi
- domácí granola
LUŠTĚNINY
Příprava pokrmů, jejichž základní součástí jsou luštěniny. Získávání vědomostí o luštěninách. Vaření, stolování, prezentace práce skupin.
Uvnitř najdete tyto recept\y:
- polévka z červené čočky
- polévka hrášková
- pomazánka z červené čočky
JAK FUNGUJE ŠKOLNÍ JÍDELNA
Informace o fungování školní jídelny, beseda s vedoucí školní jídelny.