Jak řešit plýtvání potravinami? Připravili jsme pro vás výzvu a vzdělávací materiály
-
Zapojte vaši školu do výzvy Miluji jídlo, neplýtvám.
-
Provádějte osvětu mezi žáky a studenty
Připravili jsme pro vás řadu metodických materiálů, které můžete využít k představení tématu plýtvání jídlem vašim žákům a studentům.
Metodické návody a pracovní listy pro učitele
- Informační materiál pro učitele ZŠ a SŠ
- Metodika výukové aktivity pro téma Důsledky plýtvání potravinami - metodický list pro I. stupeň ZŠ
- Metodika výukové aktivity pro téma Důsledky plýtvání potravinami - metodický list pro II. stupeň ZŠ
- Metodika výukové aktivity pro téma Důsledky plýtvání potravinami - metodický list pro studenty SŠ
- Metodika výukové aktivity pro téma Důsledky plýtvání potravinami - pokus - metodický list pro I. stupeň ZŠ
- Metodika výukové aktivity pro téma Důsledky plýtvání potravinami - pokus - metodický list pro II. stupeň ZŠ
- Metodika výukové aktivity pro téma Důsledky plýtvání potravinami - metodický list Bez ledničky, uchování jídla na horší časy, pro studenty SŠ
Ve školní jídelně nebo na chodbě školy můžete udělat také výstavu k tématu plýtvání potravinami, podklady níže:
Výtvarné zpracování tématu plýtvání
V rámci hodin výtvárné výchovy požádejte žáky, aby výtvarným nebo grafickým způsobem vyjádřili své pocity z plýtání potravinami. Z výsledných prací můžete udělat výstavu ve školní jídelně. Nejinspirativnější práce rádi vystavíme na každoroční celostátní konferenci Skutečně zdravá škola. Inspirace od brazilských studentů zde.
Spolek Zachraň jídlo doporučuje 6 dokumentárních filmů, které nás určitě odnaučí plýtvat potravinami.
Kritéria programu Skutečně zdravá škola
Zařazením didaktického materiálu do výuky plní škola tato kritéria:
B18 Výuka o jídle, zásadách udržitelnosti v oblastech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí Školního vzdělávacího programu.
Klíčové kompetence:
Realizací aktivit z metodik jsou rozvíjeny tyto klíčové kompetence: komunikativní kompetence, kompetence k řešení problémů, občanské a sociální kompetence
Cíle udržitelného rozvoje:
Realizací aktivit z metodik pomáháte naplňovat tyto Cíle udržitelného rozvoje OSN:
- 2. konec hladu
- 3. zdraví a kvalitní život
- 12. odpovědná výroba a spotřeba