Postupné vystavování pro zdravé a udržitelné školní stravování
Pro koho: cyklus přednášek je určen pro pracovníky školních jídelen, pedagogy a vedení mateřských, základních a středních škol.
Cena: zdarma
Proč se účastnit: Webinář je součástí sedmidílného cyklu přednášek, který představí klíčová témata pro rozvoj zdravějšího a udržitelnějšího školního stravování. Jednotlivé přednášky se zaměří na různé úrovně školního stravování: od tvorby jídelníčků, přes možnosti minimalizace zbytků jídla a odpadů s cílem redukce plýtvání jídlem, podporou zdraví strávníků, spolupráci s žáky a jejich aktivní víceúrovňového vzdělávání o aspektech výživy, která je povede k pochopení konceptu Jedno zdraví (One-health) a k vědomějšímu životnímu stylu. Lektorka představí nejnovější vědecké poznatky o problematice stravování předškolních a školních dětí. Představí opatření, nástroje a možností, jak přiblížit žákům pestré, vyvážené a udržitelné školní stravování. Nabídne podněty ve formě praktických nástrojů pro zavádění změn v praxi školních jídelen, počínaje novým pojetím receptu, jídelníčku a aktivního učení.
Každý účastník obdrží Doklad o absolvování školení.
Postupné vystavování
Přednáška se zaměří na praktické tipy a doporučení při postupném vystavování dětí neznámým surovinám a pokrmům s cílem rozvíjet zdravé a udržitelné školní stravování.
Co se dozvíte: Jak nenásilně překonat averze dětských strávníků k různým potravinám a strachy z neznámých surovin. Jak sestavit jídelníček, tak, aby se při postupném vystavování zdravější a udržitelnější stravě a uplatňování zásad oběhového hospodářství při nakládání se surovinami zabránilo plýtvání potravinami.
Lektorka: MUDr. Dana Maňasková, lékařka a výživová poradkyně, Centrum preventivní medicíny Praha, lektorka programu Skutečně zdravá škola
Školení je součástí projektu SchoolFood4Change, https://schoolfood4change.eu/. Tento projekt je financován z programu Evropské unie pro výzkum a inovace Horizont 2020 na základě grantové dohody č. 101036763.
Registrace na online konferenci
Zpět na výpis