Online konference Sůl nad zlato?
Důsledky přesolování pokrmů školního stravování a jak se jich vyvarovat
Pro koho: vedoucí a pracovníky školních jídelen, vedení mateřských a základních škol, tvůrci politik v oblasti veřejného stravování.
Proč bych se měl účastnit: dozvíte se, jaké zdravotní důsledky může mít nadměrná konzumace soli, ve kterých potravinách se sůl skrývá, dozvíte se výsledky Monitoringu solení v desítkách škol a jaké technologické postupy přípravy pokrmů používat, abyste snížili množství soli, budete se inspirovat příklady ze škol, kde si s přemírou soli poradili.
Cena: zdarma pro Skutečně zdravé školy, ostatní 1 000 Kč za neomezený počet účastníků ze školy.
Registrace: na konferenci se registrujte vyplněním tohoto formuláře
Sledovat konferenci můžete z počítače, notebooku, tabletu či chytrého telefonu odkudkoli, nejen ze školy.
Program:
14:30 – 14:35
Uvítání účastníků, Tom Václavík, Skutečně zdravá škola, z.s.
14:35 – 14:55
Nesolte mu to!
Nadlimitní denní dávku soli mají v České republice již batolata. Vyšší množství soli je zátěží pro dětské srdce a cévy a způsobuje pak výskyt vysokého krevního tlaku u čím dál více mladších pacientů. Ukážeme si, ve kterých potravinách se skrývá zbytečně vysoké množství soli a jak sůl v jídelníčku dítěte co nejvíce omezovat.
MUDr. Marie Skalská, Pro Fit Institut
14:55 – 15:20
Zvažte to!
Většina školních jídelen přesoluje pokrmy pro dětské strávníky. Téměř všechny školní jídelny NEVÁŽÍ množství soli ani ji nijak neodměřují, přetrvává dochucování pomocí instantních výrobků. V prezentaci ukážeme data z Monitoringu solení ve školních jídelnách a doporučíme, jak množství soli v pokrmech snížit bez toho, abyste snížili chutnost, ukážeme si také alternativy soli.
Dagmar Sedlářová, lektorka Skutečně zdravé školy
15:20 - 15:50
Rozumné solení z pohledu orgánu ochrany veřejného zdraví
Hledání cesty k rozumnému solení ve školních jídelnách zaměstnává i hygienické stanice, zejména odbor hygieny dětí a mladistvých, který spolupracuje se Státním zdravotním ústavem – Centrem zdraví, výživy a potravin v Brně. Zkušenosti z pilotní ověření přímého okamžitého měření soli v polévkách podávaných ve školních jídelnách mohou být inspirací a cestou ke zlepšení situace.
Mgr. Ivana Lukašíková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých, Krajská hygienická stanice Zlínského kraje
15:50 – 16:30
Příklady dobré praxe ze školních jídelen
- Sůl nad zlato: bez soli nelze vařit, ale všeho moc škodí. Solme vědomě a opatrně, ale jak na to? Základy z vlastní praxe: proškolený a informovaný personál, plánování jídelníčků, využívání základních surovin, moderních technologií, dochucování bez dochucovadel, kontrola. Zaměříme se také na praxi v mateřských školách.
Marie Rucká, 5 let praxe jako vedoucí Zdravé školní jídelny
- 7 let zkušeností a řešení překážek vaření zdravé stravy dětem: spolupráce s dietology a specialisty – zaměření na dochucování pokrmů, specifika dochucení jídel pro děti, zaškolování kuchařského týmu, tvorba menu bez alergenů, normy v informačním systému zajišťující přesnou komunikaci alergenů rodičům, hodnocení jídel strávníky, komunikace s dětmi, rodiči a školou.
Ing. Pavel Komárek, jednatel, Inspirace - zařízení školního stravování s.r.o.
Závěrečná diskuse, shrnutí výstupů konference
Zpět na výpis