Jak na zpracování a konzervaci sezónních produktů ve školní kuchyni

09.04.2025 | 14:30 - 16:00
Online platforma ZOOM

Termín: středa 9. dubna 2025, 14:30 – 16:00 hod

Kde: online – aplikace ZOOM. Odkaz zašleme všem registrovaným v den konference. 

Pro koho: webinář je určen pro pracovníky nejen školních jídelen.

Využijte naplno sezónní suroviny a minimalizujte plýtvání!

Zveme vás na webinář zaměřený na praktické aspekty zpracování surovin a výrobu polotovarů ve školních jídelnách. Probereme postupy a tipy, jak efektivně zpracovat, skladovat, konzervovat a využít sezónní přebytky a zbytky surovin z vaření a jejich následné použití. Praktické tipy a doporučení z několika školních kuchyní.

Proč se účastnit:

  • Získáte praktické tipy a doporučení, které snadno aplikujete ve vaší kuchyni.
  • Dozvíte se, jak výrobu vlastních polotovarů zařadit do běžného provozu školní jídelny.
  • Zlepšíte plánování zásob
  • Naučíte se, jak připravit polotovary bez použití zbytečných aditiv
  • Rozšíříte pestrost jídelníčku – inovativní způsoby zpracování umožní nové chutě, textury i vůně.

Program:

Základní pravidla hygieny a bezpečnosti práce při zpracování a konzervaci potravin: Získáte komplexní přehled o základních pravidlech hygieny a bezpečnosti při zpracování a konzervaci potravin v teoretické oblasti, ale i praktické postupy pro každodenní využití.

Co se dozvíte:

  • Jak předcházet křížové kontaminaci a správně pracovat s alergeny
  • Zásady správného označování polotovarů
  • Klíčové principy výroby polotovarů se zaměřením na redukci mikroorganismů a zamezení jejich množení
  • Praktické využití různých konzervačních technologií včetně chlazení, mražení, sušení, pasterace, sterilace, fermentace a vakuového balení
  • Optimální podmínky skladování pro různé typy potravin
  • Vliv zpracovatelských postupů na nutriční hodnotu potravin, včetně problematiky ztráty vitamínů

Ing. Marika Macháčková – inženýrka technologie potravin, Výzkumný ústav potravinářský Praha

Jak moc omezují hygienické předpisy výrobu polotovarů ve Vaší provozovně? Nebo jí neomezují předpisy?

Představíme praktickou aplikaci evropských a národnich právních předpisů pro provozovny školního stravování. 

MVDr. Anna Niklová, vedoucí Centra podpory veřejného zdraví, Státní zdravotní ústav

Příklady z praxe - jak to dělají ve školních jídelnách

  • Hana Hlouchová, ekonomka, Mateřská škola Fügnerova Louny
  • Radka Děckuláčková, vedoucí školní jídelny, Mateřská škola Veletiny
  • Jára Bonn Hanousek, šéfkuchař Fair Play Zlín - zařízení školního stravování

Registrace na online konferenci

Fakturační údaje

* Povinný údaj

Zpět na výpis
close

Přihlášení pro registrované školy

Přihlašte se stejnými údaji jako do administrace vaší školy na tomto webu. Vaše údaje budou automaticky předvyplněny.