Jak na zpracování a konzervaci sezónních produktů ve školní kuchyni
Termín: středa 9. dubna 2025, 14:30 – 16:00 hod
Kde: online – aplikace ZOOM. Odkaz zašleme všem registrovaným v den konference.
Pro koho: webinář je určen pro pracovníky nejen školních jídelen.
Využijte naplno sezónní suroviny a minimalizujte plýtvání!
Zveme vás na webinář zaměřený na praktické aspekty zpracování surovin a výrobu polotovarů ve školních jídelnách. Probereme postupy a tipy, jak efektivně zpracovat, skladovat, konzervovat a využít sezónní přebytky a zbytky surovin z vaření a jejich následné použití. Praktické tipy a doporučení z několika školních kuchyní.
Proč se účastnit:
- Získáte praktické tipy a doporučení, které snadno aplikujete ve vaší kuchyni.
- Dozvíte se, jak výrobu vlastních polotovarů zařadit do běžného provozu školní jídelny.
- Zlepšíte plánování zásob
- Naučíte se, jak připravit polotovary bez použití zbytečných aditiv
- Rozšíříte pestrost jídelníčku – inovativní způsoby zpracování umožní nové chutě, textury i vůně.
Program:
Základní pravidla hygieny a bezpečnosti práce při zpracování a konzervaci potravin: Získáte komplexní přehled o základních pravidlech hygieny a bezpečnosti při zpracování a konzervaci potravin v teoretické oblasti, ale i praktické postupy pro každodenní využití.
Co se dozvíte:
- Jak předcházet křížové kontaminaci a správně pracovat s alergeny
- Zásady správného označování polotovarů
- Klíčové principy výroby polotovarů se zaměřením na redukci mikroorganismů a zamezení jejich množení
- Praktické využití různých konzervačních technologií včetně chlazení, mražení, sušení, pasterace, sterilace, fermentace a vakuového balení
- Optimální podmínky skladování pro různé typy potravin
- Vliv zpracovatelských postupů na nutriční hodnotu potravin, včetně problematiky ztráty vitamínů
Ing. Marika Macháčková – inženýrka technologie potravin, Výzkumný ústav potravinářský Praha
Jak moc omezují hygienické předpisy výrobu polotovarů ve Vaší provozovně? Nebo jí neomezují předpisy?
Představíme praktickou aplikaci evropských a národnich právních předpisů pro provozovny školního stravování.
MVDr. Anna Niklová, vedoucí Centra podpory veřejného zdraví, Státní zdravotní ústav
Příklady z praxe - jak to dělají ve školních jídelnách
- Hana Hlouchová, ekonomka, Mateřská škola Fügnerova Louny
- Radka Děckuláčková, vedoucí školní jídelny, Mateřská škola Veletiny
- Jára Bonn Hanousek, šéfkuchař Fair Play Zlín - zařízení školního stravování
Registrace na online konferenci
Zpět na výpis