Jak na zpracování a konzervaci sezónních produktů ve školní kuchyni

09.04.2025 | 14:30 - 16:00
Online platforma ZOOM

Termín: středa 9. dubna 2025, 14:30 – 16:00 hod

Kde: online – aplikace ZOOM. Odkaz zašleme všem registrovaným v den konference. 

Pro koho: webinář je určen pro pracovníky nejen školních jídelen.

Využijte naplno sezónní suroviny a minimalizujte plýtvání!

Zveme vás na webinář zaměřený na praktické aspekty zpracování surovin a výrobu polotovarů ve školních jídelnách. Probereme postupy a tipy, jak efektivně zpracovat, skladovat, konzervovat a využít sezónní přebytky a zbytky surovin z vaření a jejich následné použití. Praktické tipy a doporučení z několika školních kuchyní.

Proč se účastnit:

  • Získáte praktické tipy a doporučení, které snadno aplikujete ve vaší kuchyni.
  • Dozvíte se, jak výrobu vlastních polotovarů zařadit do běžného provozu školní jídelny.
  • Zlepšíte plánování zásob
  • Naučíte se, jak připravit polotovary bez použití zbytečných aditiv
  • Rozšíříte pestrost jídelníčku – inovativní způsoby zpracování umožní nové chutě, textury i vůně.

Program:

Základní pravidla hygieny a bezpečnosti práce při zpracování a konzervaci potravin: Získáte komplexní přehled o základních pravidlech hygieny a bezpečnosti při zpracování a konzervaci potravin v teoretické oblasti, ale i praktické postupy pro každodenní využití.

Co se dozvíte:

  • Jak předcházet křížové kontaminaci a správně pracovat s alergeny
  • Zásady správného označování polotovarů
  • Klíčové principy výroby polotovarů se zaměřením na redukci mikroorganismů a zamezení jejich množení
  • Praktické využití různých konzervačních technologií včetně chlazení, mražení, sušení, pasterace, sterilace, fermentace a vakuového balení
  • Optimální podmínky skladování pro různé typy potravin
  • Vliv zpracovatelských postupů na nutriční hodnotu potravin, včetně problematiky ztráty vitamínů

Ing. Marika Macháčková – inženýrka technologie potravin, Výzkumný ústav potravinářský Praha

Jak moc omezují hygienické předpisy výrobu polotovarů ve Vaší provozovně? Nebo jí neomezují předpisy?

Představíme praktickou aplikaci evropských a národnich právních předpisů pro provozovny školního stravování. 

MVDr. Anna Niklová, vedoucí Centra podpory veřejného zdraví, Státní zdravotní ústav

Příklady z praxe - jak to dělají ve školních jídelnách

  • Hana Hlouchová, ekonomka, Mateřská škola Fügnerova Louny
  • Radka Děckuláčková, vedoucí školní jídelny, Mateřská škola Veletiny
  • Jára Bonn Hanousek, šéfkuchař Fair Play Zlín - zařízení školního stravování

Registrace na online konferenci

Registrace na tuto akci již byly uzavřeny

Zpět na výpis
close

Přihlášení pro registrované školy

Přihlašte se stejnými údaji jako do administrace vaší školy na tomto webu. Vaše údaje budou automaticky předvyplněny.